Pušenje: 6 načina na koje ćete se proljepšati kada prestanete

0

I same znate da je pušenje jedna od najštetnijih navika i da, skoro pa svakim danom, saznaju se nove informacije vezane za njegovo štetno dejstvo po organizam. Ne, ovdje vas nećemo ubjeđivati da prestanete, ali definitivno vam želimo skrenuti pažnju na šest načina na koje vas prestanak pušenja može proljepšati. Srećno u poduhvatu!

Čvršća koža


Pušenje uništava kolagen i elastin te smanjuje nivo estrogena koji je neophodan za zadržavanje čvrstine i elastičnosti kože. Ukoliko ste pušač, dolazi i do bržeg razvoja bora, upravo zahvaljujući nedostatku kolagena i elastina u koži.

Manje crvenila


Pušenje povećava upale kože stvaranjem slobodnih radikala i uzrokovanjem vaskularnih povreda koje tijelo, nakon toga, pokušava da popravi. Istraživanja pokazuju da se prestankom pušenja crvenilo kože znatno smanjuje, a u nekim slučajevima i u potpunosti povlači.

Smanjićete pojavu tamnih kolutova ispod očiju


Još uvijek ne postoji magični lijek protiv tamnih kolutova ispod očiju, ali jedna stvar koja ih svakako pogoršava je pušenje. Kada nemate tamne kolutove ispod očiju, primijetićete da izgledate mnogo svježije. Toksini koji se nalaze u duhanskom dimu oštećuju delikatnu kožu oko očiju i usljed toga dolazi do pojave tamnih kolutova.

Imaćete ljepši ten


Cigarete vam ne pomažu da izgledate mlađe – zapravo vam odmažu u tome. Što žena duže puši to starije izgleda, sa dubljim, obilnijim borama i neujednačenim tenom, a da ne spominjemo ukupni nedostatak sjaja. Prema analizi stručnjaka, svakih deset godina pušenja postajete 2.5 godine stariji, bar što se izgleda tiče.

Imaćete bjelje zube i nokte


Ovo vam je sigurno poznato: zbog pušenja imate žute zube, loš zadah i, ako pušite dugo, ružne mrlje na noktima. Sve to može da se “izliječi”, naravno, ako prestanete pušiti.

Imaćete više samopouzdanja


Prestanak pušenja neće samo popraviti vaš izgled (kosu, ten, zube) već će poboljšati i način razmišljanja i osjećanja prema sebi. Istraživanja pokazuju da žene koje puše imaju negativnu sliku o sebi, odnosno o svom izgledu. S druge strane, kod žena koje ne puše ta slika je mnogo pozitivnija.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info