6 malo poznatih uzroka lošeg zadaha

0

Neki od najčešćih uzroka lošeg zadaha sasvim su očigledni. Međutim, šta uraditi kada niste konzumirali namirnice koje ga izazivaju, a i dalje imate loš zadah? U čemu je problem? Možda se, zapravo, radi o nekoj od sljedećih stvari.

 

Lijekovi

Oni ne uzrokuju loš zadah, ali većina lijekova za nuspojavu ima isušivanje usta. Pljuvačka je neophodna za ispiranje čestica koje uzrokuju neugodan miris pa kada je nema u dovoljnim količinama dolazi i do povećanja mirisa, odnosno zadaha.

 

Infekcije respiratornog trakta

Nalet bronhitisa ili najobičnija prehlada mogu biti uzrok neugodnog mirisa. Infekcije respiratornog trakta uzrokuju loš zadah “zahvaljujući” nosnim ili sinusnim izlučevinama koje prolaze kroz usta i grlo. Bronhitis, upala pluća i infekcije sinusa mogu uzrokovati i pojavu lošeg zadaha.

 

Disanje na usta

Ukoliko dišete na usta dok spavate, vjerovatno ste ujutro otkrili da je zadah snažniji nego obično. Ista stvar kao sa lijekovima: disanje na usta isušuje pljuvačku što dovodi do suhih usta praćenih lošim zadahom.

 

Gojaznost

Istraživanja pokazuju da organizmi koji žive u crijevima gojaznih ljudi ispuštaju određene gasove, što može uzrokovati zadah. Specifični mikrob živi u oko 70% ljudske populacije, ali istraživanja pokazuju da ga u najvećem broju imaju gojazne osobe.

 

Izbjegavanje ugljenih hidrata

Poklonici Atkinsove dijete vjerovatno će prepoznati termin “ketoza”. Ovaj proces sagorijevanja masti nastaje kada tijelo koristi masti i proteine za proizvodnju energije, s obzirom da ugljeni hidrati nisu dostupni. Međutim, tijelo u ovom stanju oslobađa određene hemikalije koje uzrokuju zadah, a njega se ne možete riješiti pomoću pranja zuba ili žvakanja žvake.

 

Neliječeni zdravstveni problemi

To obično nije tipični zadah na koji ste navikli: jak miris koji podsjeća na miris ribe može da signalizuje probleme sa bubrezima, a miris koji podsjeća na voće može biti znak da se radi o dijabetesu. Istraživanja pokazuju i da pojedini karcinomi proizvode određene hemikalije u tijelu koje mogu uzrokovati loš zadah.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info