3 vježbe koje smanjuju nivo stresa

0

Anksioznost, depresija i stres nisu nimalo neuobičajeni zdravstveni poremećaji. Često se za liječenje istih prepisuju razne terapije i lijekovi, a istraživanja pokazuju da nivo stresa možete smanjiti i prirodnim putem. Naime, fizička aktivnost je u ovakvim situacijama veoma bitna, a da biste smanjili nivo stresa, bilo bi mudro da upražnjavate neku od sledećih vježbi.

 

Hodanje

hodanje-575x385

Hodanje (sporo, umjereno brzo ili brzo) jedna je od najboljih vježbi koje smanjuju nivo stresa. Ono je odlično za vaše srce, liniju te je “blaže” prema zglobovima u odnosu na trčanje. Pored toga, možete ga upražnjavati bilo kad i bilo gdje. I, ne dozvolite bilo kome da vas ubjeđuje kako hodanje nije dobro za mršavljenje, jer to nije istina. Hodanje je jednako efikasno za održavanje tjelesne težine i za mršavljenje kao i trčanje, a kada je u pitanju eliminisanje stresa bolje je od trčanja. Zašto? Iako trčanje proizvodi endorfin usljed kojeg postajete srećni ono podiže i nivo hormona stresa, kortizola. Hodanje snižava nivo kortizola te održava krvni pritisak i šećer u krvi stabilnima. Kako biste imali koristi, potrebno je da svakodnevno hodate pola sata do 45 minuta, umjerenim do brzim hodom.

 

Pilates

Pilates-575x389

Pilates je odličan, jer jača skoro sve mišiće u organizmu, a pomaže i u jačanju kičme. Pored toga, on potiče i protok limfe u tijelu. To smanjuje nivo stresa, oslobađa toksine iz organizma i pomaže vam da učvrstite trbušne mišiće, zadnjicu i leđne mišiće kao nijedna druga vježba.

 

Ples

Ples-575x384

Ples je vrsta vježbanja koju, vrlo vjerovatno, veoma rijetko upražnjavate. Odličan je za smanjenje nivoa stresa, jer je skoro pa nemoguće istovremeno plesati i biti pod stresom. Ples će vas razvedriti, a i odličan je trening za srce i mišiće. Bez obzira da li plešete brzim ili sporim temom, ovaj vid vježbanja koji smanjuje nivo stresa odličan je i za vaše zglobove i liniju. Uključite radio i plešite pola sata. Garantovano ćete se osjećati bolje!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info