7 stvari koje vam vaši nokti mogu reći o vašem zdravlju

0

Često provodimo dosta vremena u oblikovanju, skraćivanju, turpijanju i lakiranju noktiju, ali koliko vremena provedemo gledajući u nokte kada nisu nalakirani? To znači da, vjerovatno, ne vidimo mrlje, pruge i čudnu boju – stvari koje mogu ukazivati da se nešto dešava sa našim tijelom i to ne u pozitivnom smislu.

Iako ništa ne može zamijeniti posjetu doktoru s ciljem uspostavljanja pravilne dijagnoze, “provjeravanje” noktiju na sljedeće abnormalnosti može vam ipak pomoći da uočite rane znakove upozorenja.

Ukoliko je ležište nokta blijedo, možda imate anemiju. Anemija koje nastaje kao rezultat nedovoljne količine željeza može dovesti do neadekvatne količine kiseonika u krvi što uzrokuje bljedilo kože i tkiva, posebno tkiva koje se nalazi ispod noktiju. Osim toga, blijedi nokti mogu biti znak ranog oboljenja jetre ili dijabetesa. Oba oboljenja mogu dovesti do smanjenja protoka krvi u organizmu.

Žuti nokti svakako ne izgledaju lijepo, a ono što izaziva ovakvu boju svakako je još ružnije: zadebljani nokti, sa ili bez žućkaste boje, karakteristika su gljivičnih infekcija koje obično pogađaju cijelo ležište nokta. Lijekovi za vanjsku upotrebu (kreme, losioni, serumi i slično) obično nisu od pomoći, jer je infekcija u korijenu nokta i ispod nokta. U ovakvim slučajevima obično se prepisuju lijekovi koji se uzimaju oralno.


Čak iako temeljito i redovno provjeravate da li se na koži nalazi neki sumnjivi madež, postoji veoma velika vjerovatnoća da ćete previdjeti nokte, mjesto na kojem opasni melanom često prolazi nezapažen. Nikada nemojte ignorisati tamno smeđe ili crne vertikalne linije na noktima. One mogu biti osnovni znak melanoma koji zahtijeva rano otkrivanje i liječenje.


Udubljenja i male pukotine na noktima poznata su pod nazivom udubljenja ležišta nokta te su često povezana sa psorijazom, inflamatornim oboljenjem koje dovodi do pojavljivanja ljuspičastih i crvenih mrlja po cijelom tijelu. Za dijagnozu je potrebno da se obratite doktoru, a on vam može preporučiti lijekove ili određenu terapiju.


Lomljenje nokta vas može iznervirati, ali ako vaši nokti pucaju i na najmanji dodir, to može značiti da nešto nije u redu sa štitastom žlijezdom. Ova žlijezda reguliše metabolizam, nivo energije i rast, a nedovoljne količine njenog hormona obično dovode do opadanja kose, krtih i tankih noktiju te noktiju koji sporo rastu. Poremećaji štitaste žlijezde manifestuju se i odvajanjem nokta od njegovog ležišta. To odvajanje je vidljivo golim okom.


Horizontalne bijele linije koje se protežu preko cijelog nokta i koje se pojavljuju u paru, na više od jednog nokta, mogu biti indikator oboljenja bubrega, abnormalnosti jetre ili nedostatka proteina i drugih hranjivih materija u organizmu. Smatra se da njihovo nastajanje uzrokuje prekid u snabdijevanju krvi ležišta nokta, usljed “osnovnog” oboljenja. Kraće, horizontalne bijele oznake ili linije najvjerovatnije su posljedica povrede baze nokta. Mogu trajati nekoliko sedmica ili mjeseci i najčešće se same povlače.


Plava boja lica siguran je pokazatelj da osobi nedostaje vazduh, a ista stvar je i kod plavih noktiju – vaši nokti ne dobijaju dovoljne količine kiseonika. To može biti uzrokovano respiratornim oboljenjima ili vaskularnim problemom koji se naziva Rejnoov fenomen (rijetko oboljenje krvnih sudova). Neki ljudi jednostavno imaju sporiju cirkulaciju, posebno kada su izloženi niskim temperaturama, ali ako su vam nokti često plavi najbolje je da se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info