5 kućnih lijekova za bijele i prekrasne zube

0

Svi želimo da imamo lijepe, zdrave i bijele zube, jer su oni definitivno ukras svakog lica. Složićete se da je lijep osmijeh nešto najljepše što karakteriše svaku damu, a kako biste imali baš takav osmijeh koristite sledeće prirodne lijekove – oni vam mogu pomoći da vaši zubi budi bijeli i lijepi.

 

Kora od banane

Ko kaže da je kora od banane otpad? Sledeći put kada budete htjeli da je bacite, koristite je da trljate zube dva minuta. Nakon petnaestak minuta zube operite pastom za zube koju inače koristite. Ponavljajte ovaj proces dva do tri puta sedmično. Nakon nekog vremena primijetićete vidljivu razliku.

Kako vam kora od banane može pomoći da izbijelite zube? Ona sadrži neke od esencijalnih minerala, kao što su kalijum, magnezijum i mangan koji prodiru u zube i pomažu u njihovom izbjeljivanju.

 

Jagode

Sve što trebate uraditi je da izgnječite dvije do tri jagode i da ih naneste na zube. Nakon dvije do tri minute usta isperite vodom. Jagode sadrže jabučnu kiselinu koja je jedna od ključnih komponenti u mnogobrojnim pastama za izbjeljivanje zuba. Takođe, njihova vlakna se ponašaju kao prirodna sredstva za čišćenje te pomažu u uklanjanju bakterija, posebno sa zuba i iz usta.

 

Kora i sok od limuna

Visok nivo kiseline koju ovaj citrus sadrži djeluje kao prirodni izbjeljivač. Zube možete istrljati limunovom korom ili možete nanijeti svježe cijeđeni sok od limuna na njih. Ukoliko koristite sok, onda ga pomiješajte sa jednakim količinama vode. Nemojte nanositi više od dva puta sedmično (koristeći četkicu za zube, zube dobro istrljajte dobijenom mješavinom te isperite čistom vodom). Ukoliko koristite koru, trljajte zube dva do tri minuta te nakon desetak minuta isperite čistom vodom. Takođe, ne preporučuje se da tretman ponavljate više od dva puta sedmično.

 

Mrkva

Sirova mrkva veoma efikasno uklanja zubni plak pa ne bi bilo loše da je što češće grickate. Pored toga, ona efikasno eliminiše bakterije održavanjem kieselo-alkalne ravnoteže u ustima. Osim mrkve, veoma su efikasne jabuka i celer – bogat su izvor vitamina C koji sprečava oboljenja i upale desni te eliminiše bakterije koje uzrokuju neprijatan zadah.

 

Soda bikarbona

Stomatološki stručnjaci se slažu da je soda bikarbona jedno od najboljih sredstava za bezbijedno izbjeljivanje zuba. Ona odlično neutrališe kiselost te uklanja mrlje sa zuba istovremeno štiteći zubnu caklinu. Pomiješajte prstohvat soli i sode bikarbone te dobijenu mješavinu, pomoću mekane četkice za zube, nanesite na zube. Nakon dvije do tri minute usta isperite vodom. Na tržištu se mogu pronaći i paste za zube čiji je jedan od sastojaka soda bikarbona. Međutim, ukoliko je vaša pasta ne sadrži, jednostavno je pospite po pasti prije pranja zuba.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info