6 iznenađujućih znakova da ste pod stresom

0

Vi ste pod stresom. Mi smo pod stresom. Svi su pod stresom. Ništa strašno, zar ne? Zbog toga što je toliko uobičajen, možete misliti da vam ništa nije, sve dok ne ležite na podu od umora. Ali, stres može da vas “obuzme” na veoma podmukao način te ne moraju biti samo u pitanju mentalni ili emocionalni problemi – simptomi stresa mogu uticati na organizam na vidljiv, a veoma često i bizaran, način.

Najbolji načini da smanjite stres su dovoljne količine sna (između sedam i devet sati spavanja), zdrava ishrana, vježbanje i fokusiranje na stvari koje možete kontrolisati. Takođe, bitno je i da prepoznate ne tako očigledne znakove stresa. Evo i koji su najčešći.

 

Bol u stomaku

Moždani nervni sistem povezan je sa želučanim te mentalni stres može uzrokovati pravu havariju na vašem probavnom traktu. U zavisnosti od situacije, moguće je da vam doktor prepiše lijekove ili da vam preporuči promjenu načina ishrane. U međuvremenu, najbolji prirodni lijek za stomačne probleme izazvane stresom (zatvor, proljev, mučnina, povraćanje) je vježbanje. To može zvučati kao zadnja stvar koju želite da radite kada vas boli stomak, ali brzo hodanje ili trčanje mogu povećati nivo endorfina usljed čijeg dejstva će se bolje osjećati i vaš um i vaš stomak.

 

Opadanje kose

Otprilike tri do šest mjeseci nakon većeg stresnog događaja (otkaz na poslu, prekid dugogodišnje veze), možda ćete primijetiti više kose na vašoj četki ili u odvodu tuš kabine. Izrazito visok nivo hormona androgena, koji se povećava tokom stresnih perioda, može uticati na folikule dlake što može potaknuti privremeni gubitak kose. Ne postoji hrana ili suplementi koji dokazano vraćaju opalu kose, ali uravnotežena ishrana može potaknuti rast ćelija i iscjeljenje.

 

Trzaji oka

Ovo neugodno grčenje mišića obično se javlja oko jednog oka i traje po nekoliko minuta. Stres je jedan od najčešćih uzroka, iako doktori nisu sigurni zašto se to dešava. Kada se to počne dešavati, zatvorite oči, pokušajte se opustiti i dišite duboko. Udišite četiri sekunde, zadržite dah sedam sekundi te izdišite osam sekundi. Ponovite to četiri puta dok vrhom prsta blago pritišćete oko koje trza.

 

Akne

Baš kao i kosa i koža je osjetljiva na previsok nivo androgena što može dovesti do pojave bubuljica. Ukoliko se bubuljice i akne budu konstantno pojavljivale, posavjetujte se sa dermatologom, jer hronične upale mogu dovesti do stvaranja ožiljaka. U ovakvim situacijama mogu se koristiti druga razna sredstva, kao što su specijalni sapuni koji pomažu eliminisanje bakterija koje uzrokuju akne.

 

Bol u leđima

Hormoni koje naš organizam “pumpa” kada smo pod stresom mogu imati različit uticaj. Primjera radi, oni utiču na podizanje krvnog pritiska i ubrzan rad srca te na zatezanje mišića. Naravno, ukoliko cijeli radni dan provodite sjedeći za računarom, taj problem postaje još i izraženiji. Najbolji lijek je pokretanje pa, ako osjećate bol u leđima, ustanite na svakih sat vremena i uradite nekoliko vježbi istezanja. Takođe, bilo bi mudro da svakodnevno prošetate bar petnaestak minuta.

 

Osip

Stres može izazvati i misteriozni osip ili razbuktati već postojeći. To se dešava iz razloga što stres utiče na pad imunološkog sistema. Kada se to desi i vaša koža postaje podložnija infekcijama kože u obliku osipa, a koje mogu izazvati stafilokoke. Nije rijedak slučaj da taj osip bude praćen temperaturom, groznicom ili kašljem. Ukoliko je to slučaj, odmah se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info