Piće koje vam može pomoći da se riješite suvišnih kilograma

2

Već ste vjerovatno čuli da pijuckanje čaja može imati mnogostruke zdravstvene koristi. I to ne samo kada ste prehlađeni. Čaj je super-piće! Naime, najnovija istraživanja pokazuju da vam on može pomoći i da ubrzate proces mršavljenja. Zeleni, oolong i bijeli čaj sadrže katehine i kofein koji povećavaju potrošnju energije i oksidaciju masti. Jednostavno rečeno: ova kombinacija vam može pomoći da se brže riješite suvišnih kilograma.

 

Istraživanja pokazuju da žene koje su, u sklopu normalnog načina ishrane, konzumirale zeleni čaj (koji sadrži kofein) izgubile više kilograma od žena koje ga nisu pile. Takođe, istraživanja su dokazala i da čaj koji je bogat katehinima pomaže sagorijevanje kalorija, tj. ukoliko ga svakodnevno pijete on vam može pomoći da sagorite dodatnih 100 kalorija u toku jednog dana.

Nemojte se zbuniti zbog izraza katehini i kofein. Skoro sve vrste čaja sadrže pomenuta jedinjenja, a prilikom kupovine obratite samo pažnju da čaj nije bez kofeina (postoje vrste čaja na kojima je vidljivo naznačeno da ne sadrže kofein, kao i na kafi).

Takođe, budite “oprezni” prilikom kupovine zelenog čaja. Na našem tržištu se mogu naći mnogobrojne vrste, od lokalnih pa do stranih brandova. Ipak, istaživanja su pokazala da Lipton zeleni čaj sadrži najviše nivoe kofeina i katehina. Naime, u pojedinačnoj vrećici Lipton zelenog čaja nalazi se više lišća čaja u odnosu na druge proizvođače.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info