Zdrava kosa: 7 hranjivih materija koje morate redovno uzimati

0

Ne postoji taj lijek usljed kojeg će vaša kosa postati “jednostavno božanstvena” ukoliko redovno ne unosite određene hranjive materije. Možete ići u najskuplji frizerski salon i opet nećete ništa napraviti. Davno je rečeno da “ljepota počinje iznutra”, a kada je riječ o kosi, to je 100% tačno. Ukoliko želite da imate lijepu i zdravu kosu, bilo bi dobro da sledeće hranjive materije unosite što češće.

 

Proteini

Proteini su gradivni blok mnogobrojnih tjelesnih fukcija te su i jedna od glavnih hranjivih materija neophodnih za rast i razvoj kose. Namirnice koje ih sadrže u izobilju su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso, riba, pasulj i orašasti plodovi.

 

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje su neophodne za cjelokupno zdravlje organizma. Pored toga, one doprinose razvoju zdravog vlasišta usljed čega dolazi do poticanja rasta kose. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina su, svakako, masne vrste ribe (losos, tunjevina, skuša), ali su jednako dobri izvori i kelj, orasi, prokelj i sjemenke lana.

 

Željezo

Unos dovoljnih količina željeza od velike je važnosti, posebno za žene. Njegov manjak može uzrokovati mnogobrojne zdravstvene probleme, od kojih je jedan i anemija. Takođe, manjak željeza utiče i na prestanak rasta kose i na njeno opadanje. Najbolji izvori željeza su meso, integralne žitarice, jaja, pasulj, povrće zelenih listova i morski plodovi.

 

Vitamin D

On igra veoma bitnu ulogu u rastu kose te pomaže vlasištu da “reprodukuje” nove pramenove zamjenjujući stare i dajući vašoj kosi nezaobilazni sjaj. Izvori ovog vitamina su riba, gljive i sunčeva svjetlost. S obzirom da većina žena ne dobija dovoljne količine, bilo bi dobro da se posavjetujete sa doktorom oko uzimanja suplemenata vitamina D.

 

Magnezijum

Nedovoljne količine magnezijuma mogu uzrokovati opadanje kose. Orašasti plodovi, smeđa riža i špinat najbolji su izvori ove hranjive materije. Takođe, možete razmisliti i o uzimanju suplemenata.

 

Cink

Cink ima važnu ulogu u rastu kose te daje vašoj kosi neophodni sjaj i jačinu. Najbolji izvori cinka su ostrige, leblebije, govedina i pšenične klice. Ukoliko vaša kosa nema sjaj, to je siguran znak da ne unosite dovoljno cinka u organizam.

 

Biotin

Biotin ili vitamin B7 doprinosi rastu zdrave kose. Pored toga, on je neophodan i za zdravlje kože i noktiju. Biotin pomaže razvoj ćelija korištenjem drugih vitamina kako bi spriječio opadanje kose i preuranjeno pojavljivanje sijedih dlaka. Najbolji izvori su pivski kvasac, integralne žitarice, žumance, džigerica i mlijeko.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info