Magični kefir: 9 činjenica koje trebate znati o ovoj namirnici

0

Poput jogurta, kefir je kultivisani mliječni proizvod koji okusom i podsjeća na jogurt, ali pomenute namirnice se ipak razlikuju. Kefir vodi porijeklo iz Kavkaza, a vjeruje se da je naziv dobio po turskoj riječi “keif”, što bi značilo dobar osjećaj. U nastavku saznajte koliko je on zaista dobar.

Kalcijum


175 ml kefira sadrži oko 20% preporučene dnevne doze kalcijuma, minerala koji je veoma važan za zdravlje zuba i kostiju.

Probiotici


Jogurt je izvor probiotika, živih organizama (uključujući zdrave bakterije) koji se prirodno nalaze u našem probavnom traktu. Ovi organizmi pomažu u zaustavljanju rasta i razvoja štetnih bakterija i poboljšavaju imunološki sistem. Međutim, kefir je još bolji izvor i to tri puta bolji od jogurta. To je zbog toga što se kefir pravi fermentisanjem mlijeka sa deset do dvadeset različitih tipova bakterija i kvasaca, dok se jogurt obično fermentiše sa svega nekoliko vrsta; to dovodi do veće zastupljenosti probiotika u finalnom proizvodu.

Triptofan


Poznat vam je onaj pospani, opušteni osjećaj koji se često javlja nakon ručka ili večere? To možemo zahvaliti amino-kiselini poznatoj pod nazivom triptofan. Pomenuta amino-kiselina se nalazi i u sastavu kefira, što znači da on može imati i opuštajući efekat.

Probava


Istraživanja pokazuju da kefir poboljšava probavljanje laktoze, sa smanjenim ili nikakvim simptoma na netoleranciju na laktozu. Takođe, istraživanja pokazuju da je djelotvoran i u sprečavanju i liječenju određenih probavnih smetnji.

Proteini


Kefir je i odličan način da uvrstite više proteina u ishranu, bez dodatnih kalorija. Jedna porcija čistog, nemasnog kefira ima manje od 100 kalorija, ali istovremeno obezbjeđuje i 10.5 grama proteina, koji vam mogu pomoći da se osjećate sitije bez unosa masti. Obratite pažnju da ne kupujete kefir sa dodacima šećera, jer takve varijante povećavaju količinu kalorija u napitku.

B vitamin


Kefir je izvor nekoliko vitamina B grupe, koji su od velike važnosti za ukupno zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma. On sadrži vitamin B12 koji je bitan za krv i nervni sistem i B1 (poznat kao i tiamin) koji je neophodan za držanje stresa pod kontrolom. Pored toga, kefir sadrži i biotin, B vitamin koji našem organizmu pomaže da apsorbuje druge vitamine B grupe.

Kefiran


Kefiran je polisaharid kojeg kefir sadrži, a istraživanja ga povezuju sa smanjenjem holesterola i krvnog pritiska.

Šećer


Na tržištu se mogu pronaći vrste kefira koje sadrže “arome”, kao što su vanila ili voće (slično voćnom jogurtu). Međutim, mana im je što sadrže velike količine šećera. Mudrije je da kupite obični kefir i da ga sami “aromatizujete” – ubacite bilo koje voće i ukus će biti odličan (preporučujemo bilo koju vrstu bobičastog voća).

Fosfor


Fosfor je drugi najzastupljeniji mineral u našem organizmu, a značajne količine upravo sadrži kefir. Ovo je dobra vijest, jer je fosfor potreban kako bi naša tijela koristla ugljene hidrate i proteine za rast ćelija i energiju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info