Žene sa stilom: 8 najuticajnijih modnih ikona svih vremena

0

Mala crna haljina, kapri pantalone, bikini. Da li su se pojavili “tek tako” i da li je neko odgovoran za njihovu popularnost? Odgovor na ova pitanja nije uopšte težak, uzimajući u obzir poznate dame koje su imale ogroman uticaj na modne trendove. Štaviše, većina njih popularna je i dan danas. Evo koje su to slavne dame bile i ostale najuticajnije modne ikone.

 

Audrey Hepburn

Bila je slika i prilika elegancije, kako na filmskom platnu tako i privatno. Zapravo, modni ukus likova koje je igrala često je bio pod uticajem njenog ličnog ukusa.

Modni potpis: kapri pantalone, baletanke, baloner, rolka.

 

Princeza Diana

Transformacija od stidljive djevojke rumenih obraza do modne ikone dešavala se pred našim očima. Njena vjenčanica može biti najbolji primjer nedostatka stila, ali kako je Diana sticala samopouzdanje to se odrazilo i na njenu garderobu.

Modni potpis: mala crna haljina, pamučne pantalone, crvena boja, haljine uz tijelo, kostimi.

 

Madonna

Status modne ikone “Materijalne djevojke” obilježava veoma važna osobina: neustrašivost. Voljeli je ili ne, činjenica je da je Kraljica popa diktirala modne trendove, počevši od prvih dana karijere pa do danas.

Modni potpis: dekolte, donji veš kao odjeća, odjeća šivana po mjeri, kožna jakna.

 

Katharine Hepburn

Nosila je pantalone. Bukvalno! Ni njen fizički izgled (visoka, vitka, dječačke građe), a ni njen stav nisu išli ruku pod ruku sa bombastičnim izgledom holivudskog vremena u kojem je vladala. Nije pravila veliku frku oko frizure ili šminke, ali to ne znači da nije bila glamurozna. Njen izgled je odisao snagom i samopouzdanjem. Mi je, između ostalog, pamtimo i kao jedinu glumicu koja je osvojila četiri Oscara.

Modni potpis: pantalone širokih nogavica, mokasine, pantalone sa visokim pojasom, blejzeri.

 

Grace Kelly

Hitchcockova plavuša koja je postala princeza iz bajke, Grace Kelly je posjedovala prirodnu eleganciju koja je sijala kako sa ekrana tako i u privatnom životu. Izgled nevinašceta i urođeni senzibilet za stil donijeli su joj popularnost kakvu rijetki stiču. Zahvaljujući međunarodnom statusu modne ikone, po njoj je nazvana i linija tobri brenda Hermes – Kelly.

Modni potpis: rukavice, biserne ogrlice i naušnice, svilene marame, kaki pantalone, Hermes Kelly torbe.

 

Debbie Harry

Njen posebni zvuk imao je uticaj i na disko eru prošlosti i punk-rock budućnost. Isti efekat je imao i njen stajling. Jednake količine glamura sedamdesetih – haljine na jedno rame, štikle i vruće pantalone – i hard-rock oštrine – uske crne farmerice, iscijepane helanke i kožne jakne.

Modni potpis: skinny crne farmerice, haljine na jedno rame, vruće pantalone, tamne sunčane naočale, kožne jakne.

 

Marilyn Monroe

Najoriginalnija “seks bomba”, Marilyn je odisala senzualnošću na svakom koraku. Tokom kratkog života, nosila je ono što se sada smatra najlegendarnijom odjećom svih vremena. Zapravo, uspjela je da sve kombinacije koje je nosila izgledaju veoma seksi.

Modni potpis: uske haljine, farmerice sa visokim pojasom, kapri pantalone, veliki džemperi, visoke potpetice.

 

Brigitte Bardot

Njena garderoba za ljeta provedena u St. Tropezu sastojala se od bezbrojnih bikinija (upravo njoj se pripisuje njihova popularizacija), kratkih hlača i laganih ljetnjih haljina, a osim toga voljela je nositi i veoma ležerne stvari. Obožavala je džempere i majice u kombinaciji sa izrezanim farmericama i baletankama.

Modni potpis: Bardot dekolte, izrezane farmerice, baletanke, široke trake za kosu, bikini, kratke hlače.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info