5 trendova koji nikada ne izlaze iz mode

0

Svaka sezona ima i svoje trendove. Međutim, određeni trendovi su uvijek aktuelni i, zaista, nećete izgledati nimalo staromodno ukoliko ih nosite.

 

Ženstvenost na djelu

Davne 1947. godine, francuski dizajner Christian Dior stvorio je raskošni, novi, ženstveni izgled sa tankim pojasom i punom suknjom. Pedesetih godina prošlog vijeka Grace Kelly i Jackie Kennedy su ga popularizovale čime su postavile postulate elegantno obučene žene. Sam izgled nadopunjuje obline te izgleda elegantno, ali ne i pretjerano ozbiljno.

 

Životinjski uzorak

Kada su počeli kolonizaciju Azije i Afrike u osamnaestom vijeku, Evropljani su na povratku kući donijeli kožu leoparda, zebre i tigra koju su tamo našli. Ovi egzotični uzorci ubrzo su reprodukovani na tkaninama, ostavljajući svoj trag na odjeći i dekoru. Dva vijeka kasnije, seks simboli poput Lauren Bacall i Marilyn Monroe samo su doprinijele njegovoj popularnosti. Životinjski uzorak je poput neutralnih boja – na kraju, ipak se sastoji od bijele, crne i bež boje. Popularan je u svim sezonama, a možete ga kombinovati gotovo sa svim. Ukoliko se bojite da će vas “progutati”, nosite ga u malim dozama – cipele, torba ili lagana jakna odličan su izbor.

 

Muška odjeća

Trebamo biti zahvalni slavnoj Coco Chanel koja je dvadesetih godina prošlog vijeka popularizovala pantalone za žene. Takođe, možemo joj dati i dodatne poene za kreiranje sportskih jakni i kardigana koji su iznimno udobni i elegantni. Tridesetih godina, glumica Katharine Hepburn je poznala prepoznatljiva po ovom izgledu, a ne smijemo zaboraviti ni pjevačicu Patti Smith koja je sedamdesetih godina cijelom izgledu dodala i notu rock’n’roll-a. Možda očekujete da muška odjeća “oduzima” seksualnost i privlačnost, ali često je sasvim suprotno. Ona izgleda laskavo na svim ženama te je možete, manje-više, nositi u svim prilikama.

 

Minimalizam

Francuski dizajneri  André Courrèges i Pierre Cardin kreirali su moderne haljine šezdesetih godina prošlog vijeka (manekenka Twiggy ih je obožavala), dok je američki dizajner Halston zadržao moderniju siluetu na svojim kreacijama koje su sedamdesetih osvojile svijet – monohromatske haljine i rastezljivi kombinezoni. Ali, stil koji je devedesetih godina stvorila Miuccia Prada bio je najsnažniji. Njeni jednostavni oblici i rijetki ornamenti bili su paleta koja je bila “spas” nakon ogromnih naramenica (i frizura) osamdesetih godina, a koji su se zadržali i do danas. Čiste linije i funkcionalnost oduvijek su bili glavna obilježja sofisticiranog stila.

 

Cvjetni dizajn

Trend koji je inspirisan prirodom. Zaista, “star” je koliko i samo čovječanstvo. Kada je riječ o odjeći i pojavljivanju cvjetnog dezena na njoj, najstariji tragovi sugerišu da se mogao vidjeti na japanskim kimonima davne 794. godine. Takođe, bogati stanovnici Đenove imali su novčanike sa cvjetnih dezenom u petnaestom vijeku. Popularan je zato što je istinski lijep. Cvijeće se smatra simbolom ženstvenosti i ljepote pa ne čudi što je upravo cvjetni dezen ostao jedan od najomiljenijih i najpopularnijih trendova svih vremena.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info