Depresija: 4 namirnice koje popravljaju raspoloženje

2

Istraživanja pokazuju da svaka sedma žena pati od depresije. Činjenica je da se simptomi mogu liječiti i prirodnim putem, bez upotrebe lijekova. Brojna istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost, boravak na svježem vazduhu i promjena načina ishrane mogu pomoći u borbi protiv depresije, bez korištenja bilo kakvih lijekova.

Uspješno eliminisanje počinje već izbacivanjem prerađene hrane i pića iz ishrane. Pomenute namirnice sadrže aditive i neprirodne sastojke koji mogu mijenjati kako hemiju vašeg tijela tako i raspoloženje. Da biste pobijedili depresiju, bilo bi poželjno da konzumirate sledeće namirnice.

Kurkuma


Istraživanja pokazuju da ovaj začin, kada je riječ o depresiji, ima isto dejstvo kao i većina antidepresiva. Međutim, kada je riječ o nuspojavama, kurkuma je pravi šampion – nije zabilježena nijedna nuspojava na ovaj začin. Naravno, ukoliko ste alergični na nju, onda je izbjegavajte.

Zeleni čaj


Zdravstvene koristi zelenog čaja su beskrajne, od poboljšanja zdravlja srca do boljeg funkcionisanja mozga. Dakle, uopšte ne čudi što on pomaže i u regulisanju raspoloženja. Zeleni čaj sadrži L-teanin, amino-kiselinu koja pomaže u stvaranju alfa moždanih talasa. Ovi moždani talasi imaju umirujući efekat te mogu poboljšati fokusiranost. L-teanin se veoma lako apsorbuje, što znači da skoro odmah počinje da djeluje.

Riba


Nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani može dovesti do neravnoteže u raspoloženju, uključujući depresiju. Dodavanjem masnih vrsta ribe u ishranu, možete ispraviti eventualnu neravnotežu te imati druge mnogobrojne koristi koje omega-3 masne kiseline nude. Istraživanja pokazuju da regije u kojima se riba češće konzumira, poput Skandinavije i Azije, imaju i manji broj slučajeva osoba koje pate od depresije.

Orašasti plodovi i sjemenke


Magnezijum je mineral koji se može u izobilju pronaći u određenim vrstama sjemenki i orašastih plodova. On može poboljšati raspoloženje povećanjem energije i stimulisanjem proizvodnje serotonina. Zdrave masti, takođe poboljšavaju cjelokupno zdravlje i stabilizuju nivo šećera u krvi. Sjemenke bundeve i brazilski orah posebno su dobri izbori.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info