Debljanje: 5 zabluda u koje vjerovatno vjerujete

0

Debljanje i mršavljenje čine se kao očiti rezultati određenog načina ponašanja. Ako unosite više hrane nego što uspijete sagorjeti, udebljaćete se; jedite manje i smršaćete. Da je bar život tako jednostavan!

Svaki nutricionista će vam reći da je istina mnogo komplikovanija od toga. Najveći dio problema? Mnogi od nas pogrešno shvataju nauku koja stoji iza mršavljenja i debljanja. Pogledajte i pet najvećih zabluda.

Ako ste gojazni, niste zdravi


Nabacili ste par kilograma? Ne, niste sebi prepisali smrtnu presudu. Uprkos uvriježenom mišljenju, ukoliko imate višak kilograma to ne znači da ste automatski i bolesni. Postoje zdrave gojazne osobe i bolesne mršave osobe i obrnuto. Sama po sebi, težina nema nikakve veze sa zdravljem osobe.

Začinjena hrana ubrzava metabolizam


Nemojte u to vjerovati. Začinjena hrana zapravo ne ubrzava metabolizam na bilo koji smislen, mjerljiv način. To ne znači da dobra ishrana neće poboljšati i ubrzati metabolizam – zdrava, izbalansirana ishrana, sa puno proteina i vlakana, upravo će to i učiniti.

Jo-jo dijeta može upropastiti metabolizam


Iako su jo-jo dijete nezdrav način da se riješite suvišnih kilograma, one neće trajno upropastiti metabolizam. To ne znači da su jo-jo dijete zdrave, ali uz naporan rad i trud metabolizam možete vratiti na njegov optimalan nivo, tj. stopu.

Ako unosimo 3 500 dodatnih kalorija, debljamo se pola kilograma


Duže vrijeme je zagovarana teorija da je 3 500 kalorija jednako pola kilograma. Dakle, da biste se riješili pola kilograma na mjesečnom nivou, potrebno je da sedmično unosite oko 900 kalorija manje. Radite to godinu dana i smršaćete 25 kilograma. Zvuči odlično, zar ne? Eh, kad bi samo bilo tako jednostavno. Ljudsko tijelo je fiksirano da se zaštiti od gladi te će učiniti sve što je u njegovoj prirodi da spriječi gubitak težine. Vaša težina značajno varira i u odnosu na doba dana, količinu vode koju unosite, hormone itd.

Dok god vježbate, nećete se udebljati


Sve dok vježbate, tokom svakog obroka možete pojesti ogroman čokoladni kolač, zar ne? Ne! Ukoliko niste profesionalni sportista ili trener, šanse su da nikada nećete sagorjeti dovoljno kalorija koje dobijete iz pomenutog kolača. Kada je riječ o mršavljenju, ne možete se samo osloniti na vježbanje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info