Isprobano: Kućni tretmani protiv ispucalih vrhova

0

Ispucali vrhovi često su jedan od najvećih problema sa kojima se suočava veoma veliki broj žena. Neredovna i nepravilna ishrana, korištenje proizvoda za stajling i uređaja koji rade na principu toplote (fen, pegla) mogu biti samo neki od razloga za nastajanje ispucalih vrhova.

Imajte u vidu da, jednom kada ih dobijete, ne postoji magična formula da ih odstranite nekim preparatom – jedini lijek u tom slučaju je skraćenje kose. Međutim, kada je riječ o prevenciji, mogućnosti su ogromne! Donosimo par kućnih tretmana koji vam mogu pomoći da izbjegnete pojavu ispucalih vrhova.

Šampon od jaja


Za ovaj tretman protiv ispucalih vrhova potrebno vam je 30 grama ruzmarina, po mogućstvu svježeg, pola litre vrele vode i jedno jaje. Ubacite ruzmarin u vrelu vodu i nakon dvadesetak minuta dobijeni čaj procijedite. Sačekajte da se potpuno ohladi i u smjesu umutite jedno jaje. Dobijenu mješavinu nanesite na kosu, kao što radite sa najobičnijim šamponom i isperite.

Regeneracija ricinusovim uljem


Pomiješajte jednake količine ricinusovog, maslinovog i ulja senfa. Količina koju ćete upotrijebiti zavisi od dužine i gustine kose. Smjesu utrljajte na vlažnu kosu, omotajte peškirom i nakon pola sata isperite šamponom. S obzirom da je riječ o uljima, kosu ćete možda morati ispirati nekoliko puta.

Tonik od milerama


Tretman se primjenjuje nakon šamponiranja. Pomiješajte 15 grama milerama sa 120 ml punomasnog mlijeka. Dobro izmiješajte i dobijenu smjesu nanesite na kosu, s posebnim akcentom na vrhove te nakon petnaest minuta isperite.

Maska od meda


Med je odličan lijek protiv ispucalih vrhova, posebno kada ga pomiješate sa kiselim mlijekom. Potrebno je da pomiješate jednu kašiku meda sa 120 ml kiselog mlijeka. Nanesite na kosu, posebno obraćajući pažnju na vrhove te nakon dvadeset minuta isperite vodom.

Ispiranje pivom


Pivo je zapravo veoma dobro za kosu, a ovaj tretman je prejednostavan. Potrebno je da pivo nanesete na kosu, sačekate desetak minuta dok ga kosa ne upije i isperete. Ukoliko želite da se riješite mirisa piva, potrebno je da kosu isperete nekoliko puta.

Maslinovo ulje


Zagrijte maslinovo ulje, nanesite ga na kosu (masirajte vlasište kružnim pokretima), omotajte kosu peškirom i nakon pola sata isperite šamponom. Jednostavno, zar ne?

Čaj od kamilice


Potrebno je da skuhate čaj od kamilice i da sačekate da se ohladi (količina čaja zavisi od dužine i gustine kose). Kosu ispirajte čajem prije samog pranja kose. Nakon toga, nanesite šampon i regenerator, kao i obično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info