4 suplementa koja zdrave žene mogu uzimati

0

Na tržištu se može naći više od 50 000 suplemenata (da, dobro ste pročitali), ali činjenica je da inače zdrave žene mogu imati koristi od sledeća četiri: omega-3 masne kiseline koje sprečavaju pojavu i razvoj srčanih oboljenja, kalcijum i vitamin D koji sprečavaju stanjivanje kostiju, odnosno gubitak koštane mase i folna kiselina (preporučuje se trudnicama, jer sprečava nastanak anomalija i oštećenja ploda).

 

Omega-3 masne kiseline

Poput vitamina, omega-3 masne kiseline se ne proizvode u organizmu pa ih je potrebno unositi iz vanjskih izvora. Određena istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline štite od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Najbolji prirodni izvori su masne vrste ribe, ulje uljane repice, sjemenke lana i orasi. Kako biste imali koristi od unošenja omega-3 masnih kiselina, potrebno je da jedete bar jedan obrok masne ribe dva puta sedmično. Međutim, ukoliko to nije izvodivo, stručnjaci preporučuju unošenje suplemenata i to 500 mg dnevno. Ali, nikako više od toga: prevelike količine omega-3 masnih kiselina mogu povećati rizik od krvarenja i moždanog udara.

 

Kalcijum

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u organizmu i neophodan je za pravilno funkcionisanje mišića i nerava i lučenje hormona. Zanimljivo je da je za obavljanje pomenutih funkcija potrebno manje od 1% od ukupne količine kalcijuma u organizmu. Preostalih 99% se skladišti u kostima. Problem sa kalcijumom se javlja kako starimo. Kod djece i tinejdžera, formiranje kostiju premašuje njihovu razgradnju. U ranoj i srednjoj dobi, ova dva procesa javljaju se u jednakom omjeru. Poslije pedesete godine života, a posebno kod žena u postmenopauzi, razgradnja kostiju premašuje njihovo formiranje. Ovo predstavlja veliki problem, jer kako se kosti stanjuju (oboljenje koje se naziva osteoporoza) one se i lakše lome.

Najbolji način da se ovaj problem izbjegne je konzumiranje namirnica bogatih kalcijumom, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi. S obzirom da većina žena unosi dovoljne količine kalcijuma putem ishrane te, imajući u vidu da istraživanja pokazuju kako suplementi kalcijuma ne smanjuju stopu lomova kostiju kod inače zdravih žena u postmenopauzi, stručnjaci ne preporučuju uzimanje navedenih suplemenata.

 

Vitamin D

Vitamin D i kalcijum su povezani. Žene koje uzimaju dovoljne količine kalcijuma i dalje mogu imati probleme sa kostima, ukoliko ne dobijaju dovoljne količine D vitamina. To se dešava iz razloga što pomenuti vitamin pomaže apsorpciju kalcijuma. Dobra vijest je da se on stvara u organizmu prilikom izlaganja kože sunčevoj svjetlosti. Da biste dobili odgovarajuću količinu vitamina D, potrebno je da izlažete lice, ruke ili leđa sunčevoj svjetlosti najmanje dva puta sedmično u trajanju od deset do petnaest minuta. To bi trebalo obezbijediti organizam sa 600 IJ vitamina D.

Ipak, ukoliko ne provodite dovoljno vremena na suncu, možete konzumirati namirnice obogaćene vitaminom D, kao što su mlijeko, hljeb, peciva i neke vrste soka od narandže i jogurta. Istraživanja pokazuju da većina žena dobija dovoljne količine ovog vitamina ili od sunčeve svjetlosti ili od namirnica koje konzumiraju pa se inače zdravim ženama ne preporučuju suplementi D vitamina. Međutim, ovdje postoji i izuzetak: osobe starije od 65 godina trebale bi da svakodnevno unose 800 IJ vitamina D, jer istraživanja pokazuju da to može smanjiti visok rizik od preloma kostiju.

 

Folna kiselina

Folna kiselina je vitamin B kompleksa koji je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Bez folne kiseline, dolazi do razvoja anemije. Ali, to nije najveći problem. Istraživanja pokazuju da njen nedostatak može uzrokovati nešto mnogo gore: ozbiljne urođene defekte. Nedovoljan unos folne kiseline tokom trudnoće može uticati na malformacije kičme, lobanje i mozga bebe. Kako bi se izbjegao nedostatak ovog vitamina, potrebno ga je svakodnevno unositi u količini od 400 mikrograma. Namirnice bogate folnom kiselinom su špinat, brokula, zelena salata, repa, bamija, šparoge, banane, dinja, limun, pasulj, gljive, goveđa jetra i bubrezi, sok od narandže i sok od paradajza.

 

Napomena: Prije uzimanja suplemenata i drugih vitamina potrebno je da se posavjetujete sa doktorom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info