4 pravila za kupovinu savršenih cipela

0

Kupovina cipela koje izgledaju elegantno, a koje su ujedno i veoma udobne, nije nimalo lagan zadatak. Naravno, privlače nas određene boje i modeli cipela iz izloga, ali bitno je da se ne “zaletimo” i ne kupimo ih “na prvu”. Za odabir pravog i udobnog para cipela potrebno je odvojiti malo vremena. Evo i nekoliko pravila koja biste trebali poštovati prilikom kupovine.

Dnevna kupovina


Najbolje vrijeme za kupovinu cipela je u toku dana. Ne, ne radi se o tome da se tokom dana “bolje vidi” u odnosu na veče već o drugoj, važnijoj stvari – usljed hodanja, stajanja, sjedenja naša stopala tokom dana blago otiču. Taj otok i nije toliko vidljiv golim okom, ali može uticati na to kako cipela stoji.

Ukoliko cipele kupujete u večernjim satima, može se desiti da broj cipele, koji vam je oduvijek odgovarao, bude malen i da zbog toga tražite veći broj. Već sutradan je jasno da su vam cipele velike pa, ako želite da izbjegnete povratak u prodavnicu, najbolje je da cipele kupujete tokom dana, nikako uveče.

Uskladite boju cipela sa bojom odjeće


Pogledajte svoju garderobu. Pokušajte da odaberete cipele koje se slažu sa većinom odjevnih kombinacija koje posjedujete. Nikada nećete pogriješiti sa crnim ili cipelama neutralnih boja.

Naravno, s vremena na vrijeme je potrebno kupiti i sezonske cipele, koje su trendi u datom trenutku, ali u tim slučajevima gledajte da izaberete jeftinije varijante, jer takve cipele se nose jednu sezonu i to je to – nakon toga, uglavnom, postaju demode.

Probajte obje cipele


Prilikom isprobavanja, bilo bi mudro da obujete obje cipele. Naša stopala nisu jednake veličine i, ako želite da izbjegnete pojavu žuljeva, najbolje je da prilikom probavanja obujete obje cipele.

Prava veličina


Kada je riječ o veličini cipele, uvijek tražite cipele koje vam savršeno odgovaraju. Šta to znači? Nikada ne kupujte cipele koje vas stišću u predjelu prstiju ili pete, ali ni one koje su previše “labave”, tj, da ne klize s noge.

Najbolji način da odredite da li vam cipela zaista odgovara jeste da napravite par krugova po radnji. Ako je potrebno, neka to bude i pet minuta. Hodajte, zastanite, sjedite, ponovo hodajte. Na taj način biste trebali utvrditi da li vam veličina cipele zaista odgovara.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info