5 navika koje izazivaju bol u leđima

0

Bol u leđima i nije tako strana pojava velikom broju žena. Krivci za takvo stanje mogu biti različiti i mnogobrojni. Nekada okrivljujemo štikle, nekada stolicu na kojoj sjedimo, a nekad i nepravilno držanje tijela. Međutim, postoje i određeni uzroci koji nam često ne bi pali na pamet. Evo i koji.

 

Spavanje na starom madracu

Prema istraživanjima, dobar madrac će potrajati devet do deset godina. Ne možete se sjetiti kada ste mijenjali madrac? Postoje velike šanse da vaša kičma ne dobija neophodnu podršku tokom spavanja. Zamijenite stari madrac novim, koji nije ni pretvrd ni premekan – previše tvrd madrac ne dozvoljava linijama tijela da ga popune, a previše mekan ne pruža dovoljnu podršku. Takođe, prostirka od memorijske pjene može biti od pomoći, jer se ona oblikuje prema vašem tijelu, usljed čega vaša kičma ostaje “ravna” tokom cijele noći.

 

Nošenje velike torbe

Ako ste neko ko voli da sa sobom nosi sve neophodne stvari (ali i one koje vam mogu, eto, tek ponekad zatrebati) vjerujte da to vaša leđa osjete. Nošenje teške torbe na jednoj strani tijela izaziva neravnotežu ramena, usljed čega je vaša kična pod velikim opterećenjem. Nosite manju torbu. Stručnjaci savjetuju da težina torbe ne bi smjela biti veća od 10% od ukupne tjelesne težine.

 

Cjelodnevno sjedenje

Ovo vjerovatno znate, posebno ako obavljate kancelarijski posao. Nije problem u sjedenju već u nepravilnom držanju tijela prilikom istog. Logično je da, ako sjedimo sat vremena bez ustajanja da već nakon pola sata nećemo biti u stanju da sjedimo pravilno. Osim toga, sjedenje stavlja 40% veći pritisak na kičmu nego stajanje. Tokom dana se naginjite tako da sjedite pod uglom od 135 stepeni – to smanjuje sabijanje diskova u kičmi. Takođe, bilo bi dobro da ustajete svakih deset minuta, ukoliko je to moguće.

 

Stres

Kada ste pod stresom, vaš cijeli organizam je napet – uključujući mišiće vrata i leđa koji se skupljaju i zatežu. Ukoliko ste pod pritiskom duže vrijeme, pomenuti mišići nemaju šansu da se opuste što uzrokuje bol u leđima i vratu. Dobre vijesti? Neki od najboljih načina da smanjite nivo stresa su vježbanje, meditacija i topla kupka. Bilo bi mudro da ih upražnjavate u stresnim vremenima.

 

Konzumiranje brze hrane

Nimalo iznenađujuće, pretjeran unos visokokalorične hrane niske hranjive vrijednosti dovodi do povećanja tjelesne težine. A to povećanje težine može stvoriti pritisak na leđa – zbog viška težine u predjelu struka karlica se povlači ka naprijed čime se stvara opterećenje na donji dio leđa. Gojazne osobe imaju i povećan rizik od razvoja osteoartritisa. Dobre vijesti su da “skidanje” pet do deset procenata trenutne tjelesne težine može značajno poboljšati zdravlje. Počnite sa malim zdravim navikama kojih ćete se pridržavati ili se posavjetujte sa nutricionistom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info