9 super-namirnica koje će vam poboljšati zdravlje

0

U poslednje vrijeme često se priča o “super-namirnicama”, ali da li znate u kojoj količini ih je potrebno konzumirati da se osjete njihove koristi ili kako one zapravo utiču na vas? Super-namirnice obično se klasifikuju kao namirnice koje sadrže najviši nivo antioksidanata – molekula koje sprečavaju oksidaciju i oštećenja zdravih ćelija. Donosimo devet takvih namirnica.

 

Borovnica

ŠTA SADRŽI? Prepuna je antioksidanata, uključujući vitamin C, a predstavlja i dobar izvor vlakana.

KAKO DJELUJE? Vlakna normalizuju rad crijeva, snižavaju nivo lošeg holesterola i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi dok antioksidansi pomažu u prevenciji različitih vrsta raka, srčanih oboljenja, astme, artritisa i Alzheimerove bolesti.

KOLIKO MI JE POTREBNO? Jedna mala šaka dnevno može učiniti čuda.

 

Brokula

ŠTA SADRŽI? Brokula je fantastičan izvor vitamina C i K, kao i folne kiseline, kalcijuma i vlakana.

KAKO DJELUJE? Vitamin K održava zdravlje krvi i sprečava nastajanje krvnih ugrušaka, dok se vitamin C bori protiv raka. Folna kiselina posebno se preporučuje trudnicama i dojiljama, a kalcijum jača kosti.

KOLIKO MI JE POTREBNO? 100 grama dnevno, sirove ili kuhane.

 

Crni čaj

ŠTA SADRŽI? Visoku koncentraciju antioksidanata i 0 kalorija.

KAKO DJELUJE? Snižava krvni pritisak, pomaže u sprečavanju nastanka i razvoja raka i osteoporoze, smanjuje rizik od moždanog udara i poboljšava zdravlje srca.

KOLIKO MI JE POTREBNO? Koliko god želite! Ipak, pazite da ne pretjerate, jer čaj sadrži kofein.

 

Špinat

ŠTA SADRŽI? Bogat je proteinima, vitaminima A i K, folnom kiselinom i vlaknima.

KAKO DJELUJE? Špinat jača srce, štiti vas od gubitka pamćenja koje se javlja sa starošću te pomaže u razvoju ploda (dakle, odlična namirnica za trudnice!).

KOLIKO MI JE POTREBNO? 100 grama dnevno sasvim je dovoljno.

 

Orasi

ŠTA SADRŽE? U odnosu na druge orašaste plodove, orasi sadrže najviše antioksidanata i prepuni su vitamina E. Povrh toga, bogati su i omega-3 masnim kiselinama.

KAKO DJELUJU? Antioksidanti u orasima štite organizam od raka, vitamin E je odličan za zdravlje srca, a omega-3 masne kiseline rade na smanjenju lošeg holesterola. Takođe, odlična su namirnica za prevenciju dijabetesa i depresije.

KOLIKO MI JE POTREBNO? Osam oraha svaki drugi dan i to je to!

 

Banana

ŠTA SADRŽI? Banana je bogat izvor kalijuma, antioksidanata i vitamina B6.

KAKO DJELUJE? Banane štite ćelije od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenja srca i nastanak raka, snižavaju krvni pritisak te poboljšavaju zdravlje kože i kose.

KOLIKO MI JE POTREBNO? Koliko god vam je volja, samo provjerite sa su zrele.

 

Kivi

ŠTA SADRŽI? Prebogat izvor kalijuma, antioksidanata, vlakana, vitamina A, C i E.

KAKO DJELUJE? Kivi neutrališe slobodne radikale koji oštećuju ćelije, smanjuje upalne procese i druge procese koji se povezuju da raznim oboljenjima. On može smanjiti i vjerovatniću razvoja astme i raka debelog crijeva te poboljšava zdravlje srca smanjenjem nivoa triglicerida i regulisanjem hiperaktivnosti trombocita.

KOLIKO MI JE POTREBNO? Jedan kivi dnevno sasvim je dovoljan.

 

Sjemenke lana

ŠTA SADRŽE? Sjemenke lana su prepune vlakana, omega-3 masnih kiselina, antioksidanata i B vitamina.

KAKO DJELUJU? Bore se protiv raka; one su jedan od rijetkih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina i veoma lako se probavljaju.

KOLIKO MI JE POTREBNO? Dvije kašičice dnevno pomoći će vam da iskoristite njihov potencijal. Kako bi organizam što lakše iskoristio njihove zdravstvene koristi, potrebno je da sjemenke lana sameljete.

 

Tamna čokolada

ŠTA SADRŽI? Prema najnovijim istraživanjima, tamna čokolada sadrži više antioksidanata od većine voćnih sokova.

KAKO DJELUJE? Njeni antioksidanti štite organizam od oboljenja, kao što je rak te sprečavaju nastanak i razvoj oboljenja srca. Tamna čokolada, takođe, povećava dotok krvi do mozga i, da ne zaboravimo, prirodno poboljšava raspoloženje.

KOLIKO MI JE POTREBNO? Unosite je u umjerenim količinama – jedna do dvije kockice dnevno sasvim je dovoljno.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info