3 stvari koje ozbiljno utiču na težinu

0

Neadekvatna i nepravilna ishrana sprečava gubitak kilograma i dovodi do povećanja tjelesne težine i to je sasvim očigledno. Međutim, postoje i pojedini, ne tako očigledni, faktori koji ozbiljno utiču na debljanje. Evo i koji su to.

Stres


Stres potiče povećanje nivoa kortizola, hormona koji je od ključnog značaja za održavanje biohemijske ravnoteže. Povećanje njegovog nivoa utiče na debljanje, posebno u predjelu struka i stomaka. Ovaj tip masnih naslaga poznat je i pod nazivom “toksične” masti zbog povezanosti sa kardiovaskularnim oboljenjima. Kortizol utiče na nivo inzulina i regulaciju šećera u krvi.

Što ste više pod stresom to nivo kortizola više raste. Kada je taj nivo veći od normalnog, može doći do povećanja apetita. Viši nivo kortizola utiče na veće skladištenje kalorija u obliku masti. Upravo iz navedenih razloga “održavanje” stresa na minimunu može biti jedan od načina da postignete i održite idealnu tjelesnu težinu.

Spavanje


Nedostatak sna može zaustaviti proces mršavljenja. Istraživanja pokazuju da su žene koje spavaju sedam i više sati noću vitkije od žena koje spavaju manje od toga. Zašto? Nivo kortizola počinje da raste nakon 22.30 ili 23.30, ukoliko smo još budni; upravo zbog toga bi idealno vrijeme za odlazak na spavanje bilo oko 22:00.

Nivo kortizola obično je niži u večernjim satima. Ipak, ukoliko smo budni do kasno, povećan nivo kortizola može direktno uticati na povećanje apetita te, iz tog razloga, možemo osjetiti glad. Samim tim, ne čudi što ćemo se uputiti do kuhinje ili frižidera.

Piće


Ukoliko želite da se riješite suvišnih kilograma, bilo bi mudro da pijete što više zelenog čaja. Istraživanja pokazuju da žene koje ga redovno konzumiraju doživljavaju manju apsorpciju holesterola i triglicerida i veće izlučivanje tjelesnih masti.

Takođe, istraživanja pokazuju i da osam šoljica zelenog čaja dnevno može smanjiti nivo masnoća u krvi, uključujući LDL (loš) holesterol. Treba napomenuti i to da kofein ovdje ne igra nikakvu ulogu – čak i zeleni čaj bez kofeina ima ista svojstva. Dakle, obavezno izbjegavati alkohol, gazirana pića i slično te piti što više zelenog čaja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info