Kafa: Evo šta vam se sve može dogoditi ako pretjerate

0

Ona je najpopularniji napitak na svijetu i čini se da je nemoguće da prođe ijedan dan, a da je nismo popili. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da pretjerana konzumacija kafe može biti veoma štetna po zdravlje.

Ukoliko na dnevnoj bazi konzumirate previše kofeina (pet ili više šoljica dnevno) to može uzrokovati više različitih poremećaja, od uznemirenosti do tremora mišića. Imajte to na umu kada sljedeći put budete naručivali produženu kafu.

Ona može oštetiti jetru


Prema istraživanjima, umjereno konzumiranje kafe može pomoći jetri da detoksikuje organizam, ali prevelike količine će napraviti upravo suprotni efekat te će ometati funkcije jetre. To posebno dolazi do izražaja ako uzimate i lijekove protiv bolova.

Može podići krvni pritisak


Istraživanja pokazuju da, pored toga što može podići krvni pritisak, prevelike količine kafe mogu stimulisati srce i izazvati plitko disanje.

Može vas učiniti iracionalnima i razdražljivima


Plitko disanje uzrokovano prekomjernim kofeinom može smanjiti dotok kiseonika do mozga što zauzvrat šteti procesu donošenja odluka.

Može uzrokovati nesanicu


To se razlikuje od osobe do osobe, u zavisnosti od toga koliko dobro organizam može da obradi kofein. Istraživanja pokazuju da kafa smanjuje dragocjeno vrijeme REM faze sna.

Povećava rizik od osteoporoze


Kako biste to spriječili, potrudite se da unosite dovoljne količine D vitamina i kalcijuma kada pijete kafu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info