Česte glavobolje: 3 razloga koja vam neće pasti na pamet

0

Glavobolja može biti jedna od najiritantnijih stvari koja vas, između ostalog, sprečava da uživate u životu i pravilnom funkcionisanju. Ukoliko se često borite sa glavoboljom, vjerovatno ste isprobali i razne metode kako biste se riješili iste. Ipak, uopšte nije strano da se ona ponovo pojavi, još intenzivnija i bolnija.

Vjerovatno vam je poznato da stres i anksioznost mogu biti uzročnici glavobolje. Takođe, napetost mišića u vratu, leđima i ramenima može uzrokovati glavobolju. Možda ste pokušali i da izbacite određene vrste namirnica iz ishrane s ciljem sprečavanja glavobolje, ali ni to vjerovatno nije “upalilo”. Ipak, potrebno je i da znate neke uzročnike koji i nisu toliko poznati, a koji su čak i najčešći uzročnici glavobolje.

Hemikalije u monitoru računara


Da li ste znali da se u plastici većine računarskih monitora nalazi hemijsko jedinjenje koje se zove trifenil fosfat? On može uzrokovati glavobolje. Ako se vaš računar nalazi u zatvorenom prostoru, bez odgovarajuće ventilacije, bilo bi poželjno da ga premjestite na neko prozračnije mjesto. Takođe, nadamo se da računar ne držite u spavaćoj sobi.

Visok nivo kalcijuma i nizak nivo magnezijuma


I loša ishrana i stres nogu iscrpiti “zalihe” magnezijuma, minerala koji pomaže opuštanje mišića koji okružuju vene i arterije – čime se povećava protok krvi. Kada se u organizmu nalazi veća količina kalcijuma u odnosu na magnezijum, dolazi do kontrakcije mišića što može uzrokovati glavobolju.

Dehidracija


Slično kao kada imate suviše nizak nivo magnezijuma u organizmu, kada dehidrirate, vaši krvni sudovi se skupljaju u nastojanju da sačuvaju tjelesne tečnosti. Bilo bi poželjno da svakodnevno pijete oko osam čaša vode. Osim što vam to može pomoći da se riješite glavobolje, na taj način možete i ubrzati metabolizam, izbaciti toksine iz organizma i dotjerati liniju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info