7 načina da kombinujete hranu tako da vam poboljša zdravlje

0

Želite da imate ljepšu i zdraviju kožu, jače kosti ili vitkiju liniju? Određene kombinacije hrane vam mogu u tome pomoći. Evo i koje.

 

Zeleni čaj + limun = Zdravije srce

Zeleni čaj se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanog udara, zahvaljujući katehinima, moćnim antioksidantima koje on sadrži. Međutim, istraživanja pokazuju da naš organizam apsorbuje tek 20% ovih ljekovitih jedinjenja. Dobre vijesti su da je nedavno istraživanje pokazalo da kada se zelenom čaju doda sok od limuna, organizam apsorbuje katehine i do četiri puta više – do 80%.

 

Paradajz + brokula = Kontrola raka

Paradajz i brokula su prave zvijezde, kada je riječ u borbi protiv raka, a istraživanja pokazuju da, ukoliko se konzumiraju skupa, ove dvije namirnice obezbjeđuju još bolju zaštitu. U nedavnom istraživanju, utvrđeno je da je istovremeno konzumiranje paradajza i brokule efikasnije u usporavanju rasta kancerogenih ćelija nego kada se pomenute vrste konzumiraju odvojeno.

 

Zeleni čaj i crni biber

Zaboravite na rigorozne dijete: tokom sledećeg obroka pijte zeleni čaj te jelo začinite crnim biberom. Nedavna istraživanja pokazuju da ova kombinacija povećava apsorpciju EGCG-a, ključnog antioksidanta zelenog čaja za sagorijevanje kalorija, za nevjerovatnih 130%. Pored toga, istraživanja pokazuju i da se osobe koje piju zeleni čaj tokom obroka brže osjećaju sitima nego osobe koje piju vodu. Stručnjaci kažu da jedinjenja koja sadrži zeleni čaj mogu da utiču na hormone koji regulišu osjećaj gladi i sitosti.

 

Radić + kelj = Jače kosti

Kelj je definitivno kralj kalcijuma (sadrži ga tri puta više nego špinat). Međutim, istraživanja pokazuju da organizam apsorbuje ovaj mineral iz kelja, u najvećim količinama, kada se kombinuje sa radićem. Zašto? Radić je bogat izvor inulina, ugljenog hidrata koji prirodno pojačava apsorpciju kalcijuma u crijevima.

 

Avokado + zelena salata = Zaštita tena

Biljna jedinjenja koja štite vašu kožu od oštećenja, a koja se nazivaju karotenoidi, lakše se apsoruju iz povrća ukoliko salatama dodate malo avokada. Karotenoidi smanjuju oštećenja izazvana slobodnim radikalima te efikasno štite kožu od štetnog UV zračenja. Istraživanja pokazuju da kombinovanje zelene salate, špinata ili mrkve sa avokadom pospješuje apsorpciju karotenoida i to za petnaest puta bolje nego kada se pomenute namirnice konzumiraju bez avokada.

 

Kajsije + bademi = Zdravije srce

Ovaj moćni par sprečava oksidaciju lošeg (LDL) holesterola, proces koji se dešava svaki put kada LDL reaguje sa slobodnim radikalima. Oksidirani LDL je opasan, jer potiče nagomilavanje štetnog plaka na zidovima arterija. Međutim, istraživanja pokazuju da fitohemikalije u bademima smanjuju oksidaciju LDL-a, kada se kombinuju sa vitaminima C i E, od kojih se oba nalaze u kajsijama u ogromnim količinama.

 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje i paradajz = Odbrana od oboljenja

Paradajz se može pohvaliti da sadrži sva četiri glavna karotenoida (alfa i beta-karoten, lutein i likopen) plus tri moćna antioksidanta (beta-karoten i vitamine C i E) koji mogu pomoći u borbi protiv raka i srčanih oboljenja. Organizam će apsorbovati više ovih “zaštitnih” hemikalija ukoliko paradajz konzumirate sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info