Veza i brak: ponavljate li greške svojih roditelja?

0

Kada su u pitanju veze, naši roditelji su prvi uzori na koje smo se ugledali, a stvari koje su nas učili ostaju s nama do kraja života. Međutim, čak i roditelji koji su imali uspješne brakove prenijeli su nekoliko loših navika na svoju djecu, a niko i ne želi da veza u kojoj se nalazi bude identična vezi njegovih roditelja. Ukoliko se brak vaših roditelja završio razvodom, to ne znači da će se ista stvar i vama desiti. Ipak, pogledajte o kojim je greškama i lošim navikama riječ.

 

Imenovanje grešaka

Lako je reći da ne želite završiti kao vaši roditelji, ali da biste to i ostvarili potrebno je da znate šta to znači! Budite specifični u razmišljanju o navikama koje ne želite da ponavljate. Za neke ljude, kritikovanje roditelja može biti teško. Ali, ako znate šta želite poboljšati to je, zapravo, prvi korak ka poboljšanju stvari.

 

Ispitivanje sličnosti

Odvojite malo vremena kako biste ispitali potencijalno destruktivne osobine koje su vam zajedničke sa roditeljima. Da li ste pretjerano zabrinuti kao vaša majka? Pretjerano ste kritični kao vaš otac? Ovakve osobine će najvjerovatnije izazvati probleme u vašoj vezi. Ako ste ih svjesni i ako aktivno radite na njihovom ispravljanju, to je jedan od najboljih načina da izbjegnete greške koje su pravili vaši roditelji.

 

Slušajte partnera

Veliki broj žena se instinktivno brani kada partner kritikuje njihovo ponašanje. Ali, možete mnogo naučiti o sebi ako razmotrite “pritužbe” vašeg partnera. Ako partner često prigovara zbog istih stvari, to predstavlja problem koji na kraju može uništiti vašu vezu. Nemogućnost ili smanjena želja za promjenama još je jedna od stvari koju ste vjerovatno naučili od roditelja.

 

Razmislite o svojoj ulozi

Ponekad ljudi ne imitiraju svoje roditelje, ali umjesto toga ponavljaju ulogu koju su oni imali. Na primjer, ako ste živjeli u strahu od svađa vaših roditelja, možete odabrati “svadljivu” osobu i živjeti u strahu od njenih ispada. Izbjegavajte ponavljanje obrazaca iz djetinjstva. Kada se oni počnu pojavljivati, a nesumnjivo hoće, suočite se njima, umjesto da ih ignorišete. Birajte partnera koji će vas poticati da rastete, umjesto da ponavljate uloge svojih roditelja ili obrasce koje ste naučili u djetinjstvu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info