Čuvanje hrane: 3 najgore greške koje vas mogu koštati zdravlja

0

Kada je riječ o čuvanju hrane, svi smo sigurno napravili mali “zločin” bar dva puta. Da li ste pojeli one ostatke hrane koji su, iako stari, i dalje mirisali dobro? Ili, da li ste ikada napravili supu i ostavili je da se hladi par sati?

Pogledajte koje su to najčešće i najgore greške, kada je riječ o čuvanju hrane, a koje mogu imati ogroman uticaj na zdravlje.

Raspoznavanje kvaliteta po mirisu


Ostatke hrane možete čuvati, najduže, četiri dana. Iako veliki broj ljudi misli da je u redu da jedu ostatke nakon ovog vremenskog roka, takva navika nije nimalo sigurna po zdravlje. Ukoliko jelo sadrži ribu, potrebno je da ga pojedete već sutradan.

Ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi


Što topla hrana duže stoji na sobnoj temperaturi to su veće šanse za razvoj bakterija. Ukoliko želite da sačuvate ostatke hrane, stavite ih u frižider odmah nakon obroka.

Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi


Najsigurniji način odmrzavanja mesa jeste da ga uveče izvadite iz zamrzivača i stavite u frižider. Drugi metod je da, ako piletinu i druge vrste mesa skladištite u hermetički zatvorenoj vrećici, ubacite vrećicu u zdjelu sa hladnom vodom te vodu mijenjate kada se ona ugrije. Izbjegavajte odmrzavanje hrane u toploj vodi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info