Sok od limuna: Sve što niste znali, a može vam zatrebati

0

On vam je vjerovatno i jedan od glavnih osvježavajućih napitaka tokom vrelih ljetnih dana, ali da li ste znali da ga možete upotrijebiti i u druge svrhe? S

ok od limuna je, zaista, fantastična stvar, bilo da želite da se riješite peruti, mrlja na odjeći ili vam je potreban dezodorans. Saznajte na koje načine možete da ga iskoristite.

Posvjetljavanje kose


Nanesite sok od limuna diektno na dijelove kose koje želite posvijetliti prije izlaganja sunčevoj svjetlosti ili, jednostavno, koristite fen za kosu.

Tonik za lice


Sok od limuna je prirodni adstringens. Kako biste očistili višak masti i ulja sa lica i suzili velike pore, nanosite sok od limuna na lice koristeći tufer.

Posvjetljavanje noktiju


Ukoliko vam nakon skidanja laka nokti budu žućkasti, u manju zdjelu iscijedite sok od limuna i potopite nokte na nekoliko minuta.

Dezodorans


Limunska kiselina ubija bakterije koje stvaraju neugodne mirise, što limun čini odličnim dezodoransom. Ipak, preporučujemo oprez: koža ne smije imati napuknuća, jer bi ovaj dezodorans mogao biti prilično bolan.

Ispiranje kose


Sok od limuna može poslužiti i kao prirodni tretman da se riješite ostataka proizvoda za njegu kose koji se znaju nagomilati u njoj. Pomiješajte jednake količine vode i soka od limuna te dobijenom mješavinom isperite kosu. Nakon minut do dva, kosu isperite čistom vodom.

Posvjetljavanje pjega


Sok od limuna dokazano posvjetljuje staračke pjege. Dovoljno ga je nanositi par sedmica, jednom dnevno, na željeno mjesto pomoću tufera.

Uklanjanje mrlja


Skoro svaka supstanca na tkaninama može se ukloniti pomoću soka od limuna. Za grublje tkanine napravite pastu tako što ćete pomiješajti sok od limuna i so. Za osjetljive, na mrlju nanesite sok od limuna i isperite.

Uklanjanje peruti


Ne može se koristiti za prevenciju, ali se može koristiti za eliminisanje već postojeće peruti. Utrljajte sok od limuna u vlasište te nakon deset minuta šamponirajte kao i obično.

Čišćenje metalnih površina


Limun presječen na pola i umočen u so savršena je kombinacija hemikalija i fizičkog abraziva za čišćenje mesinga, čelika i bakra.

Piling za tijelo


Pomiješajte jedan dio soka od limuna sa po dva dijela morske soli i maslinovog ulja kako biste napravili prirodni piling za tijelo.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info