9 načina da bolje iskoristite mali životni prostor

0

Bez obzira da li živite u garsonjeri ili želite da što bolje iskoristite manje sobe ili kutke vašeg doma, donosimo vam nekoliko malih, ali veoma bitnih, ideja i savjeta kako da to i napravite.

 

Kreirajte zone

Razmislite o svim aktivnostima koje obavljate u prostoru – radite, spavate, odmarate, jedete – i onda formirajte posebne zone za te aktivnosti. Suptilna razgraničenja mogu od malog prostora učiniti da on izgleda veći. Možete dočarati “sobu” sa više mjesta za sjedenje (taburei, sofe i slično) ili da jednostavno mudro postavite sto i stolice.

 

Prihvatite promjenu

Birajte elemente koje možete koristite u više namjena. Pronađite sto koji istovremeno može funkcionisati i kao radni i kao sto za ručavanje. I to je samo jedan od primjera. Na tržištu se mogu naći i kreveti ispod kojih se nalazi prostor za skladištenje, stolovi i stolice na rasklapanje. Takođe, bilo bi mudro da birate namještaj koji ima točkiće kako biste ga lakše mogli pomijerati po prostoriji.

 

Prevarite oko

Stvorite dojam širine korištenjem dekorativnih trikova, kao što su zavjese koje se protežu od poda do zidova, prozirni dijelovi namještaja i strateški postavljena ogledala.

 

Pažljivo birajte svaki komad namještaja

Birajte namještaj i dekorativne elemente koji nude maksimalnu funkcionalnost u minimalnoj kvadraturi. Koristite dva manja okrugla stola umjesto većeg, četvrtastog klub stola. Bićete u prilici da ih lakše pomijerate, a samim tim i da se lakše krećete između njih izbjegavajući udarce u koljena ili stopala.

 

Koristite nekoliko većih komada namještaja

Može djelovati nelogično, ali opremanje manjeg prostora sa samo nekoliko većih komada namještaja može učiniti da prostor izgleda veći nego što to on zapravo jeste. Nemojte se bojati da to uradite. Kada je prostorija ispunjena namještajem, ona se čini većom.

 

Vizuelni kontinuitet stvara mir i spokoj

Umirujuće pa čak i prostorije u bojama prevariće oko i stvoriti iluziju većeg prostora.

 

Prilagođavanje

Ugradni elementi, uglovi za skladištenje i namještaj prema vašim konkretnim potrebama mogu iskoristiti sve raspoložive djeliće prostora.

 

Mislite vertikalno

Iskoristite često nedovoljno iskorišten prostor između vrhova namještaja i plafona visećim ili visoko postavljenim elementima. Oni će privlačiti pažnju na više dijelove prostorije. Postavljajte police za knjige sve do plafona.

 

Uredite

Ne morate sve izložiti i prikazati. Ne natrpavajte prostor. Kada je riječ o policama, nemojte popunjavati svaki pedalj. Grupišite detalje i dajte im prostora da “dišu”.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info