3 esencijalna ulja koja vas mogu izliječiti

0

Iako možda ranije niste koristili esencijalna ulja u medicinske svrhe, veliki broj žena kaže da su ona i više nego djelotvorna. Naučna istraživanja potkrepljuju ove tvrdnje. Esencijalna ulja su koncentrisana, isparljiva biljna komponenta koja biljkama daje njihov miris te sadrže mnogobrojne zdravstvene koristi. Evo koja tri esencijalna ulja možete koristiti u svrhe liječenja.

 

Čajevac

Ulje čajevca se širom svijeta poštuje zbog njegovih antibakterijskih, antivirusnih i antimikrobnih svojstava. Takođe, ono djeluje i kao odličan antiseptik. Može se koristiti za veliki broj kožnih oboljenja i to bez razrjeđivanja, tj. miješanja sa nosivim uljima. Veoma je djelotvorno protiv akni i ugriza insekata. Pored toga, istraživanja pokazuju da je ono veoma učinkovito kod slučajeva opekotina, atletskog stopala, herpesa, lišajeva, ekcema, peruti, osipa, bradavica, vaški i posjekotina.

Većina ljudi nije osjetljiva na ovo ulje, ali ako mislite da jeste, bilo bi najbolje da ga razrijedite sa nosivim uljem (ulje jojoe, susama ili sjemenki grožđa) prije nanošenja na kožu (za početak, izbjegavajte lice i druga osjetljiva područja). Ovdje pogledajte još 18 odličnih načina da upotrijebite ulje čajevca.

 

Nana

Ovo esencijalno ulje ima antigljivična, antibakterijska i antiupalna svojstva. Većina žena ga koristi kod prehlade i glavobolje. Kada se nanosi na grudni koš, tokom prehlade, ulje nane smiruje i “otvara” pluća. U slučajevima glavobolje, malu količinu ulja potrebno je razrijediti sa nosivim uljem i utrljati u sljepoočnice. Pored toga, ono se koristi u slučajevima respiratornih problema, astme, povišene temperature, grčeva i bolova u želucu, mučnine. Esencijalno ulje nane bogato je mineralima i hranjivim materijama, uključujući mangan, željezo, magnezijum, folnu kiselinu, kalijum, bakar, omega-3 masne kiseline i vitamine A i E. Može se konzumirati u malim količinama, kada je kvalitet na nivou propisa za prehrambene namirnice.

Ulje nane hladi usljed skupljanja kapilara pa je potrebno koristit male, razrijeđene količine. Dovoljno je da koristite svega jednu kap (u kupki, za masažu ili za nanošenje na kožu). Prije nanošenja na veće površine, nanesite malu količinu razrijeđenog ulja na manju površinu. Upotreba se ne preporučuje osobama koje pate od žgaravice ili upale žučne kese.

 

Lavanda

Lavanda se već vijekovima cijeni zbog svojih antiupalnih, antigljivičnih, antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Pored toga, ne treba zaboraviti da ona ima primjenu i kao antiseptik i analgetik. Ukoliko se direktno nanosi na opekotine, ulje lavande pomaže da se ublaži bol, zaustavlja širenje opekotine, steriliše zahvaćenu površinu te odmah započinje proces izlječenja, tj. zacjeljenja. Ukoliko ovo ulje držite u frižideru, ono će poboljšati efekat hlađenja u dodiru sa opekotinom. Naravno, ne treba zaboraviti ni da je ovo ulje veoma efikasno kod slučajeva atletskog stopala, gljivičnih infekcija, akni, modrica, opekotina od sunca, vaški, posjekotina, ekcema, osipa, ugriza insekata, strija i drugih kožnih problema. Kada se udiše, ulje lavande pomaže u ublažavanju bronhitisa, kašlja, prehlade, infekcija grla, laringitisa i infekcije sinusa.

Korištenje ovog ulja se ne preporučuje tokom prvih mjeseci trudnoće. Ukoliko imate nizak krvni pritisak, koristite ga oprezno. Prije nanošenja na kožu, provjerite da niste osjetljivi (razrijedite malu količinu ulja i nanesite na manju površinu). Ovdje pogledajte i 6 načina da iskoristite lavandu kao kućni lijek.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info