Napravite sami: Domaći, prirodni dezodorans

0

Dezodorans svakodnevno koristimo i, iako se već sada mogu naći oni koji ne sadrže parabene i aluminijum (potencijalne uzročnike raka dojke), lista sastojaka koja se na njima nalazi i dalje je zabrinjavajuće duga. Međutim, srećom po nas, ipak i dalje možemo uživati u svježini tokom cijelog dana, a da ne koristimo fabričke dezodoranse. Potrebno vam je tek nekoliko sastojaka da napravite prirodni dezodorans.

 

Sastojci

  • 20 grama sode bikarbone
  • 16 grama škroba
  • 35 grama djevičanskog kokosovog ulja (možete ga naći u boljim prodavnicama zdrave hrane).

 

U maloj posudi pomiješajte sodu bikarbonu i skrob. Dodajte kokosovo ulje i miješajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Prebacite u manju plastičnu zdjelu (možete i u papirni kalup za mafine) i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

 

Kada se smjesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans. Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomijera ka gore), smjesu možete ubaciti i u nju. Dobijeni dezodorans možete čuvati u hermetički zapakovanoj posudi u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako ga želite koristiti kao losion.

Ovaj dezodorans djeluje jednako efikasno kao bilo koji kupovni i ne ostavlja tragove na odjeći. Ako se držite mjera iznad, ova količina bi vam trebala biti dovoljna za mjesec i po do dva mjeseca.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info