Dokazano uspješni bračni savjeti

0

Vjerovatno ste čuli mnoštvo bračnih savjeta, koje su čuli i vaši roditelji, ali se čini da oni i nisu baš tako djelotvorni. Pojedine je potrebno poslušati, posebno ako ste se tek nedavno vjenčali i prolazite kroz prve male trzavice. Pitali smo stručnjake i evo šta oni kažu.

 

Neka vam seksualni život bude jedan od prioriteta

Šta to znači?: Ako vam seks nije pri vrhu liste prioriteta, onda ćete ga rijetko i imati. Dakle, pomjerite ga na “listi obaveza” za par mjesta ka gore – neka se on desi prije gledanja serije, a ne poslije.

Zašto to funkcioniše?: Seks reafirmiše vašu vezu. Naravno, trebalo bi da se desi spontano, u većini slučajeva, ali ako vidite da se to ne dešava, nema ništa loše u tome da, za početak, odredite vrijeme kada ćete ga imati.

 

Pravedna svađa

Šta to znači?: Stavite tačku na etiketiranje (nazivanje pogrdnim imenima) i lične napade (“Ti to uvijek radiš!”). Potrebno je da se potrudite oko toga, posebno ako ste navikli na “prljave” svađe, ali se to na kraju isplati.

Zašto to funkcioniše?: Potrebno je da ciljate na problem, a ne jedno na drugo, što vam može olakšati da zajedničkim snagama dođete do rješenja.

 

Nikada ne idite u krevet ljuti

Šta to znači?: Niko ne očekuje da ostanete budni do 4 ujutro pokušavajući da riješite problem, ali biste se trebali dogovoriti da odvojite vrijeme i da sjednete i pokušate doći do rješenja.

Zašto to funkcioniše?: Na taj način vam ostaje manje vremena za ljutnju i osvetoljubivost. Ukoliko oboje stvorite naviku da razgovarate i rješavate probleme kada ste smireni, zapravo ćete izgraditi vještine za rješavanje problema (koje su od suštinskog značaja za svaki srećan brak).

 

Dogovorite se kako ćete upravljati novcem – i držite se plana

Šta to znači?: Nemojte izbjegavti pitanja vezana za finansije – raspravljate o njima! Odlučite da li želite otvoriti zajednički račun, voditi odvojene račune ili da imate i zajednički i odvojene račune. Napravite mjesečni budžet koji vam je potreban za plaćanje računa kao i kako će ostatak vaših prihoda biti potrošen.

Zašto to funkcioniše?: Imajući jasan finansijski plan kojim ste oboje zadovoljni, eliminišete uzrok sukoba koji može poljuljati i najjači brak.

 

Zasnujte porodicu kada ste oboje spremni

Šta to znači?: Ne slušajte roditelje (niti bilo koga drugog) ko ima mišljenje o ovome. Djeca će promijeniti vaš svijet iz korijena, a to je odluka koju samo vi i vaš partner možete donijeti.

Zašto to funkcioniše?: Fokusiranjem na ono što je najbolje za vas, osiguravate se da je odluka koju vi i vaš partner donosite najbolja za vas i da ćete istom biti zadovoljni na duge staze. Ne dozvolite da vam drugi “popuju” i govore da je “baš sada pravo vrijeme da imate bebu”. To je vaša i samo vaša stvar.

 

Nikada ne izlazite iz kuće, a da se niste poljubili

Šta to znači?: Bez obzira na sve, pokazujte jednom drugom osjećanja svaki dan.

Zašto to funkcioniše?: Na ovaj način pokazujete da vam je stalo i da se ne uzimate zdravo za gotovo.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info