5 stvari kojima svađu još više pogoršavate

0

Svaka veza ima svoje uspone i padove te je sasvim normalno da ponekad dođe do razmirica i svađa. Ipak, u takvim slučajevima, bitno je izbjegavati pojedine fraze i riječi, jer dati problem možete samo još više pogoršati. Evo šta biste trebali izbjegavati.

 

“Nisam ljuta”

Zašto onda kolutate očima, lupate vratima i odgovarate na njegova pitanja da jednom riječi? Zato što ne želite da budete ljuti, što nije isto i ne biti ljut. Povlačenje i pokušavanje ignorisanja emocija nevjerovatno je uobičajena reakcija na sukob. Želimo da budemo prihvaćeni, a ne da nekoga uznemirujemo. I ne samo to, ponekad je veoma teško znati zbog čega ste toliko ljuti – ili se možete osjećati glupo objašnjavajući mu zašto je njegovo nejavljanje da će kasniti izazvalo ovakvu reakciju, posebno ako na to niste pretjerano obraćali pažnju ranije. Ukoliko vam se ne priča kada ste ljuti, sasvim je u redu da počnete pričati kada se smirite pa čak i ako mu jednostavno želite dati do znanja koliko ste zbunjeni.

 

“Isti si tvoj otac”

Velike su šanse da to govoriš kako bi ga povrijedila i ti to znaš. Ali ovo je nizak udarac i to iz nekoliko razloga. Prvo, kada ga porediš sa njegovim ocem to mu je znak da više ne gledaš na njega kao jedinstvenu osobu. Zaista, svako želi da bude viđen kao da je jedinstven. Drugo, on je vjerovatno pokušavao da izbjegne to što imaš reći usljed čega će odmah zauzeti odbrambeni stav što na kraju dovodi do emocija koje izazivaju svađu.

 

“Takav si kreten/kukavica/psovka po izboru”

Čudno, pogrdno nazivanje aktivira iste slabosti kao i negativno poređenje sa drugim ljudima – govoriš mu da ga više ne gledaš kao pojedinca. I ne samo to, već pogrdno nazivanje je siguran znak da vaše emocije vladaju situacijom do te tačke na kojoj se ništa konstruktivno ne može desiti. Svađanje u takvom stanju je identično svađanju pod dejstvom alkohola – ono neće ništa poboljšati. Umjesto toga, dajte si vremena da se smirite te mu kažite da idete na kafu i da se vraćate za sat vremena. I vratite se kući baš u ono vrijeme u koje ste rekli da ćete se vratiti – ako to ne uradite, postoji šansa da on bude još ljući.

 

“Isto si uradio i prošli put”

Mala neslaganja postaju velika kada ih konstantno ponavljamo. Kada nekome nešto oprostite, to znači da dotičnu stvar ne možete koristiti kao “municiju” u trenutnoj razmirici. Ako shvatite da se konstantno vrtite oko malih, sitnih argumenata, to bi mogao biti znak da je potrebno da nešto promijenite. Ako on stalno zaboravlja da očisti sto, on to ne radi zato što se želi svađati – on možda ne vidi nered koji vi vidite. Najlakša opcija: preuzmite taj dio posla na sebe u zamjenu za posao za koji znate da će ga on sigurno obaviti.

 

“Ti si kriv za sve”

Primjera radi: Ti si htjela da odete na aerodrom dva sata ranije, ali on je rekao da je sasvim u redu ako se pojavite samo pola sata prije leta. Stigli ste i shvatili da ste propustili let. Ti si bijesna, ali ni on nije baš nešto naročito uzbuđen. Dakle, umjesto da svaljuješ krivicu na njega, prvo je potrebno da saznate šta možete uraditi kako biste riješili problem, a onda mu objasni kako se osjećaš zbog njegovog ponašanja. U ovakvim situacijama je potrebno naći kompromis te je bitno da prihvatiš svoj dio odgovornosti. Na taj način, pravite put ka konstruktivnom razgovoru o tome kako da slične situacije i probleme izbjegnete u budućnosti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info