5 navika koje vam usporavaju metabolizam

0

Da li sabotirate sposobnost organizma da sagorijeva kalorije? Kako biste ubrzali metabolizam i povećali i poboljšali sagorijevanje kalorija, a samim tim i brže se riješili suvišnih kilograma, držite se sljedećih provjerenih savjeta.

Unošenje nedovoljnih količina hrane


Kako biste smršali, potrebno je da smanjite unos kalorija, ali nemojte pretjerivati. Kada jedete manje nego što je potrebno za osnovne biološke funkcije (oko 1 200 kalorija za većinu žena), vaš metabolizam se zaustavlja. Jedite dovoljno, tako da niste gladni – ako između obroka unosite užinu (od oko 430 kalorija) vaš metabolizam će funkcionisati normalno. Unošenjem hrane svaka tri do četiri sata bićete dovoljno siti i spriječićete prejedanje kasnije u toku dana.

Izbjegavanje kofeina


Kofein stimuliše centralni nervni sistem tako da dnevna doza kafe može ubrzati metabolizam za 5 do 8%. Sudeći prema istraživanjima, šolja čaja može ubrzati metabolizam za 12%. Istraživači vjeruju da je za ovo zaslužan antiksidant katehin koji se nalazi u čaju.

Unošenje bijelih ugljenih hidrata


Povećajte unos vlakana prelaskom na hljeb i tjesteninu od integralnih žitarica te unošenjem većih količina voća i povrća. Istraživanja pokazuju da pojedina vlakna mogu ubrzati metabolizam čak i do 30%. Takođe, istraživanja pokazuju da žene koje svakodnevno unose vlakna imaju i manje šanse od razvoja gojaznosti. Dakle, preporučena dnevna doza je 25 grama, što bi bilo po tri porcije voća i povrća.

Pijete vodu sobne temperature


Njemački istraživači su otkrili da svakodnevno unošenje šest velikih čaša hladne vode (oko 1.5 litara) može pomoći da se dnevno sagori dodatnih 50 kalorija (na godišnjem nivou, to je tri kilograma). To se najvjerovatnije dešava iz razloga što vaše tijelo koristi energiju kako bi ovu vodu dovelo na temperaturu tijela.

Vašem obroku nedostaju proteini


Obavezno se potrudite da tokom svakog obroka unosite proteine. Oni su neophodni kako bi tijelo moglo da održi čistu mišićnu masu. Nemasni jogurt, meso i orašasti plodovi samo su neki od izvora proteina. Istraživanja pokazuju da proteini ubrzavaju sagorijevanje kalorija za čak 35%.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info