Ishrana i spavanje: 8 stvari koje niste znali

0

Ono što jedete i pijete satima i munutama prije odlaska u krevet može imati veoma veliki uticaj na kvalitet sna i napraviti ogromnu razliku između mirnog sna i grčevite noći koju karakterišu česta buđenja i prevrtanja po krevetu.

Sigurno ste primijetili da ponekad, iako liježete kasno, ujutro ustajete odmorni. I obrnuto – rano lijeganje ne mora biti pouzdan faktor da ćete se dobro naspavati i odmoriti. Možda, jednostavno, radite stvari koje ne biste trebali. Evo o čemu se radi.

Previše ili premalo hrane može poremetiti san


Lagana užina prije spavanja može poboljšati san, ali previše hrane može izazvati nelagodu i često buđenje tokom noći.

Alkohol je mač sa dvije oštrice


Male količine alkohola vam mogu pomoći da zaspite. Ali, kako tijelo probavlja alkohol, spavanje može postati “rascjepkano”. Alkohol pogoršava nesanicu i narušava REM fazu sna, u kojoj se tijelo regeneriše. Takođe, on može i dehidrirati organizam usljed čega ste sljedećeg dana umorni.

Kofein može poremetiti san


Kod nekih ljudi, hrana ili piće koje sadrži kofein može poremetiti san. Ako ste osjetljivi na kofein, izbjegavajte ga u popodnevnim i večernjim satima. PS: ovdje nije riječ samo o kafi ili čaju već i o svim drugim napicima i hrani koja sadrži kofein (gazirana pića, energetski napici, čokolada i drugi slatkiši).

Izbacite masti


Ukoliko u večernjim satima konzumirate masnu hranu ili hranu koja izaziva loše varenje i žgaravicu, vaš san može biti poremećen.

Nemojte jesti kasno noću


Osobe koje paste od žgaravice, trebale bi izbjegavati teške, kasne obroke koji odlažu pražnjenje želuca. Ležanje punog želuca potiče želučane sokove da “putuju” ka jednjaku čime dolazi do nastanka žgaravice koja može poremetiti san. Ovdje pogledajte 8 kućnih lijekova protiv žgaravice.

Unošenje tečnosti, par sati prije spavanja, može uzrokovati probleme


Izbjegavajte unošenje tečnosti nakon večere kako biste smanjili potrebu odlaska u toalet tokom noći.

Med i mlijeko poboljšavaju spavanje


Mlijeko sadrži triptofan, esencijalnu amino kiselinu koja prirodno izaziva pospanost. Triptofan povećava količinu serotonina, prirodnog sedativa, u mozgu. Upravo zbog toga mnogobrojni narodni lijekovi za spavanje uključuju šolju toplog mlijeka sa kašičicom meda, prostim šećerom. (Ugljeni hidrati olakšavaju ulazak triptofana u mozak).

Korisne biljke


Ljekovito bilje se, takođe, može koristiti da poboljša spavanje. Jedna od najpopularnijih i najpouzdanijih biljaka, u ovom kontekstu, svakako je valerijana. Njenu upotrebu kao sedativa podržavaju i mnogobrojna istraživanja koja pokazuju da aktivni sastojci iz korijena ove biljke smiruju centralni nervni sistem i opuštaju glatko mišićno tkivo.

Čaj od valerijane vam može pomoći da brže zaspite i da spavate tokom cijele noći. On ne izaziva zavisnost ili osjećaj “mamurluka” ujutro. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Iako ne postoji tako mnogo dokaza da djeluju, ljudi preporučuju i čajeve od kamilice, hmelja, matičnjaka i nane kao efikasan lijek protiv nesanice i problema sa spavanjem.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info