Prekrasni nokti: Namirnice koje trebate uvrstiti u ishranu

0

Da li vam se često dešava da vam nokti postanu krti i suhi? Da li oni često pucaju i njihovo puštanje je prava nemoguća misija?

Stvar koju sigurno radite pogrešno jeste da ne unosite dovoljne količine određenih hranjivih materija u svakodnevnoj ishrani. Ukoliko želite da vam nokti uvijek budu lijepi i zdravi, sledeće namirnice biste trebali unositi što češće.

Nokti bez sjaja?


Glavni krivac za ovo može biti nedostatak folne kiseline. Kako starimo, tako naše tijelo sve manje apsorbuje ovaj ključni vitamin. Pokušajte da unosite namirnice bogate folnom kiselinom, kao što su: sočivo, grah i špinat. Osim njih, veoma bogati izvori pomenutog vitamina su i mahunarke, povrće tamnih listova i grašak.

Krti nokti podložni listanju?


Ako su vaši nokti krti ili se listaju, potrebno je da u ishranu uključite više esencijalnih masnih kiselina, kako biste noktima vratili njihovu prirodnu vlažnost. Dakle, maslinovo ulje ili ulje sjemenki lana je od pomoći, kao i same sjemenke lana.

Mekani nokti?


Da bi proizveo keratin, snažni protein koji je glavna komponenta zdravih i čvrstih noktiju, organizam je neophodno opskrbiti visokokvalitetnim proteinima koji se mogu naći u svinjetini ili ćuretini. Pored toga, preporučuje se i češće koznumiranje ribe (posebno skuše i lososa), nemasnog mesa i peradi.

Slabi nokti?


Nedostatak željeza može dovesti do slabih, lomljivih noktiju koji veoma često pucaju. Kako biste to izbjegli, povećajte unos namirnica bogatih željezom (obogaćene žitarice, jaja, špinat) te ih kombinujte sa namirnicama bogatih vitaminom C (citrusi, paradajz, paprike) kako biste poboljšali apsorpciju željeza.

Suhi nokti?


Ukoliko imate suhe nokte, svako veče ih masirajte maslinovim uljem, kako biste im vratili hidrataciju. Takođe, možete ih i potopiti u maslinovo ulje na pet do deset minuta, a nakon toga ih izbrisati nježnom, suhom krpom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info