7 prirodnih maski za lice koje smiruju kožu

0

Koža lica je uvijek izložena raznim spoljašnjim uticajima koji mogu izazvati mnogobrojna oštećenja. Pretoplo ili prehladno vrijeme samo su neki od faktora koji mogu izazvati suhoću ili pretjerano lučenje masti. Takođe, upale i iritacija su dosta česti, kako zbog uticaja životne sredine tako i zbog nepravilne ishrane i korištenja raznih, oštrih preparata. Srećom, priroda nam i ovaj put izlazi u susret. Probajte neku od sledećih prirodnih maski koje vam mogu pomoći da koži vratite njen prirodan sjaj i ljepotu.

 

Banana

Bananu možete koristiti kao fantastičnu masku koja hidratizira kožu i daje joj preksrasni sjaj i mekoću. Napravite glatku pastu od prezrele banane te je nanesite na lice i vrat. Nakon deset do dvadeset minuta masku isperite hladnom vodom. Još jednu popularnu i fantastičnu masku napravićete ako pomiješate 60 ml jogurta, dvije kašičice meda i jednu prezrelu bananu srednje veličine.

 

Sirće

Čak ga je i Kleopatra koristila kao tonik za čišćenje lica! Nakon pranja lica pomiješajte 15 ml jabukovog sirćeta sa pola litre vode. Dobijenu smjesu koristite za finalno ispiranje lica, kako biste očistili i zategnuli kožu.

 

Mlijeko

Pomiješajte 50 grama mlijeka u prahu sa vodom kako biste dobili gustu pastu. Nanesite je na lice, sačekajte da se potpuno osuši i isperite toplom vodom. Vaša koža će biti svježa i podmlađena.

 

Majoneza

Nanesite majonezu na lice i nakon dvadeset minuta je obrišite suhim peškirom i operite lice hladnom vodom. Ukoliko imate suhu kožu, ova maska će joj vratiti njen prirodni sjaj i hidrataciju. Maska se ne preporučuje za masnu kožu.

 

Jogurt

Da očistite kožu i zategnete pore, na lice nanesite jogurt i nakon dvadeset minuta isperite hladnom vodom. Za revitalizirajuću masku, pomiješajte kašiku jogurta sa sokom od jedne kriške narandže i jednom kašičicom gela ili soka od aloje. Nakon pet minuta, masku isperite hladnom vodom.

 

Limun

Napravite masku koja istovremeno radi piling i hidratizira kožu tako što ćete pomiješati sok iz jednog limuna sa 60 ml maslinovog ulja. Nakon deset minuta, masku isperite toplom vodom.

 

Jaja

Ako imate suhu kožu kojoj je potrebna hidratacija, umutite žumance i nanesite ga na lice. Nakon deset minuta isperite hladnom vodom. Ako imate masnu kožu, pomiješajte bjelance sa kašičicom meda i sokom jednog limuna. Nakon deset minuta, masku isperite mlakom vodom. Ako imate normalan tip kože, koristite cijelo jaje – umutite ga, nanesite na lice i nakon pola sata isperite hladnom vodom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info