Kako odabrati partnera?

0

Odabir partnera često je vođen našim unutrašnjim snagama koje nam nisu uvijek i najjasnije. Veoma smo složena stvrenja koja su često nesigurna oko toga šta nas pokreće i motiviše. Kada uđete u vezu koja ima tendenciju da postane ozbiljna, bilo bi dobro da se zapitate sledeća pitanja.

 

Da li uvijek pokušavam da ga usrećim po bilo koju cijenu?

Da li se previše trudite da se dopadnete izbjegavajući da se ponašate kao osoba koja zapravo jeste? Da li njega zapravo više privlači taj dio vas? Ako samo vi ulažete napore u vezi, bilo bi dobo da se zapitate zašto to radite. Zapamtite da je veza poput dvosmjerne ulice i da se oba partnera trebaju potruditi da ona funkcioniše. Ukoliko se samo vi trudite, on definitivno nije pravi partner za vas.

 

Da li pokušavam da ga promijenim?

Da li postoji nešto u vezi sa partnerom što vam se ne sviđa ili vam ne odgovara? Ukoliko konstantno pokušavate da ga promijenite, posljedice mogu biti katastrofalne. Na kraju, ako vam se određene osobine ili način ponašanja kod njega ne sviđaju, najbolje je da o tome pričate. On će vjerovatno uvidjeti da treba poboljšati određene dijelove svoje ličnosti. Naravno, to je proces koji nije nimalo lagan i zna biti prilično dugotrajan.

 

Osjećam li se potrebnom, kontrolisanom ili voljenom?

Da li tumačite njegovu potrebu da uvijek bude sa vama, da uvijek zna gdje ste pa čak i da određuje s kim provodite vrijeme kao znak koliko ste voljeni? Da li se vaše ponašanje promijenilo otkako ste vas dvoje skupa? Možda ste ranije imali naviku da se češće čujete i viđate sa prijateljicama, a sada se to dešava jedva dva puta sedmično. Možda vam to trenutno i odgovara, ali je najbolje da se zapitate  zašto se tako i osjećate. Osjećate li se voljeno ili kontrolisano od strane partnera?

 

Jesam li to stvarno ja ili zaista glumim?

Da li vam prijatelji govore da se ponašate drugačije kada ste sa partnerom? Da li zanemarujete svoja osjećanja samo da biste ostali skupa? To ukazuje da partneru ne možete vjerovati u smislu da se dovoljno otvorite i budete ono što jeste kada ste sa njim. Negiranje sebe, odnosno prikazivanje sebe u sasvim drugom svjetlu od onoga što zaista jeste, može vam nanijeti dosta boli u budućnosti. Upravo zbog toga je bitno da to prestanete raditi.

 

Da li previđam očigledne negativne strane?

Da li se obazirete samo na pozitivne aspekte veze bez obzira koliko su negativni očiti? Da li postoje predrasude, loše navike ili hirovi čije postojanje poričete? Kada neko očajnički želi da bude u vezi često dolazi do dizanja ruku od inače uvredljivih karakteristika partnera. Da li ste očajni da ste u stanju da partneru dopustite da se ponaša na način koji se kosi sa vašim načelima?

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info