6 stvari koje vas kriomice debljaju

0

Niste sigurni zbog čega vam je odjeća odjednom postala uska? Izbori koje pravite u svakodnevnom životu možda utiču na debljanje, a da toga niste ni svjesni ili svemu tome ne pridajete značaj koliki biste trebali. Evo šta vas najčešće sabotira i kako da to spriječite.

Moderni kofeinski napici


Svi oni fensi napici koji nisu kratka kafa. Ima ih veoma mnogo, a neki od njih su i nes kafa, frapućino i drugi napici na bazi kafe koji su aromatizovani (aroma jagode, breskve i slično). Ukoliko se odlučite za običnu, kratku kafu, bez ičega, nećete unositi dodatne kalorije. Čak iako je pijete sa mlijekom i šećerom, unosićete znatno manje kalorija (otprilike 17 000 manje na godišnjem nivou).

Ishrana s nogu


Većina nas se uhvati kako hoda i jede. Nije nam strano ni da brzo jedemo kako bismo što prije stigli da se posvetimo određenim obavezama. Ishrana s nogu, sama po sebi, predstavlja vrstu brzog konzumiranja hrane. Pitate se šta je brzo? Period kraći od dvadeset minuta da završite obrok. U takvim slučajevima veoma je teško odrediti kada ste zaista siti pa često dolazi i do prejedanja. Dakle, zaustavite se, sjedite i uživajte u obroku.

Pretjerivanje vikendom


Istraživanja pokazuju da žene ne shvataju da vikendom jedu više, posebno subotom, kada imaju tendenciju da unose više masti. One mogu postati veoma brzo vidljive, posebno u predjelu struka. Kako biste spriječili ovo pretjerivanje danima vikenda, obratite pažnju na veličinu porcija te se svakodnevno važite (ili samo petkom i ponedjeljkom). Takođe, obratite pažnju na unos alkohola, jer on sadrži prazne kalorije i utiče na povećano konzumiranje hrane.

Prevelike porcije


Zapravo je logično: jedite manje i više ćete smršati. Istraživanja pokazuju da smo navikli konzumirati veće porcije hrane, na štetu našeg zdravlja. Kako biste to spriječili, koristite manje tanjire – manje prostora na tanjiru automatski podrazumijeva kontrolu veličine porcije. Prilikom kupovine ili naručivanja hrane, birajte najmanje moguće porcije. Ovdje pogledajte i 6 načina da odredite savršenu veličinu porcije.

Brze dijete


Brze dijete sa takozvanim jo-jo efektom – gubljenje kilograma, njihovo vraćanje, ponovno gubljenje i tako u nedogled – veoma su rizične po zdravlje. Ako iznenada smanjite unos hrane, vaše tijelo će usporiti metabolizam kako bi efikasnije skladištilo energiju. Ovo je i jedan od razloga zbog kojih žene na dijeti žude za slatkišima, kao što je čokolada koja daje podstrek energetskom nivou te zbog toga dolazi do dramatičnog usporavanje mršavljenja već nakon nekoliko dana.

Preskakanje obroka


Preskakanje obroka može imati negativan uticaj na metabolizam. Vaš organizam može početi skladištenje dodatnih masti zbog pretpostavke da je ovo novi način ishrane. Umjesto da jedete manje u toku cijelog dana, konzumirajte manje, a češće obroke koji imaju visoku hranjivu vrijednost (idealno bi bilo na svaka tri sata) te pokušajte da ne jedete poslije sedam sati uveče, jer je metabolizam nakon tog perioda najsporiji.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info