6 značenja ružinih boja

0

Možda su vam i poznate situacije kada umjesto crvenih ruža dobijete bijele. S druge strane, znate li šta znače boje buketa koji dobijete? Privrženost, ljubav, simpatija? Saznajte u nastavku.

 

Crvene: Ljubav i romansa

Jedan od najuniverzalnijih simbola, crvene ruže predstavljaju pravu ljubav. Zanimljivo je i to da su se pojavljivale, kroz istoriju, u različitim kulturama i civilizacijama kao politički i religijski simbol.

 

Žute: Prijateljstvo, radost, dobrobit

Tokom istorije, žuta boja se uvijek povezivala sa suncem. Upravo zbog toga ruže žute boje su odlične za popravljanje raspoloženja. One šalju poruku zahvalnosti i platonske ljubavi, bez romantičnog podteksta drugih boja. Ova boja predstavlja osjećanje radosti i zadovoljstva.

 

Boja lavande: Zanos, veličanstvenost, ljubav na prvi pogled

Ljubičasta boja tradicionalno se povezuje sa kraljevskim porodicama. U ovom smislu, ruže nijanse lavande ukazuju da vas neko smatra veličanstvenima i raskošnima. Ukoliko se neko zaljubi u vas na prvi pogled, definitivno će obabrati da vam pošalje ovakav buket.

 

Ružičaste: Ljubav, zahvalnost, poštovanje

Ružičasta sa sobom nosi konotaciju elegancije i gracioznosti, kao i poetske ljubavi. Tamno ružičaste ruže simbol su zahvalnosti i poštovanja i tradicionalni su način da nekome izrazite zahvalnost. Svijetlo ružičaste ruže povezuju se sa nježnošću i divljenjem, a mogu se koristiti i kao izraz naklonosti i saosjećanja.

 

Bijele: Čistoća, nevinost, naklonost, duhovnost

U ranoj tradiciji bijele ruže su korištene kao simbol za pravu ljubav, ali nešto kasnije to postaje obilježje crvenih ruža. Poznata i kao “mladin” cvijet, bijela ruža je tradicionalni cvijet na vjenčanjima. U tom smislu, bijela ruža predstavlja jedinstvo, vrline i čistoću nove ljubavi. Bijele ruže se povezuju i sa čašću i poštovanjem.

 

Narandžaste: Želja, entuzijazam i strast

Bukvalna mješavina žutih i crvenih, narandžaste ruže se gledaju kao most između prijateljstva kojeg simbolizuju žute i ljubavi koju predstavljaju crvene ruže. One mogu biti izraz fascinacije ili poklon koji govori da ste ponosni na nekoga ili da je neko ponosan na vas i vaša djela.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info