5 “zdravih” navika koje i nisu dobre za vas

0

Jesu li 100% prirodne namirnice, krema za sunčanje i flaširana voda zaista dobre za vas? Šta dobijate, a šta gubite? Saznajte u nastavku.

 

Uvijek birate nemasni ili light preljev za salatu

Oni mogu biti zdraviji, ali istraživanja pokazuju da nedostatak masti može otežati apsorpciju hranjivih materija iz salate, zbog čega dolazi do gubljenja pojedinih zdravstvenih svojstava (kao što je borba protiv oboljenja) koja povrće sadrži. Karotenoidi, koji se povezuju sa borbom protiv raka, srčanih oboljenja i gubitkom vida lakše se apsorbuju iz povrća kada se konzumiraju sa preljevima na bazi masti. Dakle, iako ćete spriječiti unos kalorija, odricanje zdravstvenih koristi povrća nije vrijedno toga. Pa, šta koristiti? Istraživanja pokazuju da su preljevi na bazi mononezasićenih masti (avokado, maslinovo ulje, ulje uljane repice) najefikasniji u apsorpciji hranjivih materija i ograničavanju unosa masti.

 

Obilno nanošenje kreme za sunčanje

Kremu ili losion za sunčanje biste trebali nanositi svakodnevno i to onoliko često koliko je to potrebno. Ali, potrebno je da pročitate listu sastojaka. Oktinoksat je hemijsko jednjenje koje se najčešće nalazi u ovim proizvodima, a istraživanja pokazuju da upravo taj sastojak ima umjereno visoku opasnost po zdravlje. Jedinjenje se povezuje sa izazivanjem problema kod reproduktivnog sistema i rada hormona. Birajte kreme i losione za sunčanje koji ga ne sadrže.

 

Kupovanje 100% prirodnih namirnica

Mnoge vrste takozvanih “100% prirodnih” namirnica zapravo podliježu teškim oblicima obrade sa sastojcima kao što su visoko fruktozni kukuruzni sirup, natrijum benzoat i genetski modifikovane biljke, bar sudeći prema mnogobrojnim istraživanjima. U anketi koja je provedena 2011. godine, 25% od preko 1 000 potrošača mislilo je da je najbolji način odabira namirnica, ako na etiketi piše da su “prirodne” ili “100% prirodne”.

 

Vaša ishrana uključuje nekoliko malih obroka tokom dana

Iako postoje tvrdnje da konzumiranje manjih, a češćih obroka ubrzava metabolizam, novija istraživanja ne podupiru tu teoriju. Naime, istraživanja su dokazala da su osobe koje su jele niskokalorične obroke bogate proteinima, šest puta dnevno i u manjim količinama bile gladnije od osoba koje su jele tri velika obroka. Takođe, grupa osoba koja je jela šest manjih obroka nije izgubila ništa više suvišnih kilograma od grupe koja je jela tri obroka. Metabolizam se razlikuje od osobe do osobe te, ako želite da se podvrgnete dijeti, najbolje je da konsultujete nutricionistu.

 

Pijete flaširanu vodu umjesto one iz slavine

Flaširana voda nije zdravija od vode iz slavine. Štaviše, kada je riječ o flaširanoj vodi, nikada ne možete sa pouzdanošću znati šta ona sadrži. U 2011. godini, skoro jedna petina proizvođača vode nije navela izvorište, a čak trećina nije opisala prerađivački postupak ili informacije o samoj čistoći vode. Ovdje pogledajte i zašto biste odmah trebali prestati kupovati i piti flaširanu vodu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info