10 ljetnih namirnica za vitku liniju

0

Ljeto je jedno od najboljih godišnjih doba za mršavljenje. S obzirom na visoke temperature, logično je da je najbolje izbjegavati visokokaloričnu i masnu hranu. Osim toga, ljetne namirnice su i više nego ukusne i zasitne. Ako želite da na najbezbolniji način dotjerate liniju, jedite sljedeće u izobilju.

Borovnice


Osim što su preukusne, borovnice poboljšavaju cirkulaciju i sprečavaju nastanak oštećenja u ćelijama i tkivima koja izazivaju slobodni radikali. Sadrže veoma malo kalorija, a veoma su prijatne – bojom, teksturom, ukusom. Možete ih jesti sa ovsenim pahuljicama ili same.

Šljive


Bilo da ih jedete svježe ili sušene, šljive imaju veoma malo kalorija, a istovremeno su bogat izvor hranjivih vlakana i vitamina C. Suve šljive su odlične kao užina, a kada ih skuhate, dobićete fantastičan kompot. Pored toga, one mogu suzbiti apetit zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu.

Paprika


Slatka, crvena paprika bogat je izvor beta karotena, a kada je riječ o važnim antioksidantima, ona je na vrhu liste. Pored toga, paprike zelene i žute boje bogat su izvor C vitamina. Možete ih jesti svježe, u raznim salatama, grilovane… Činjenica je da će vas one zasititi uz samo nekoliko kalorija.

Breskve


Zašto propustiti dezert kada možete uživati u pravoj ljetnoj poslastici? Da, pričamo o breskvama i nektarinama. Ako ih “bacite” na roštilj, one će biti još slađe i ukusnije, jer će toplota karamelizirati njihov prirodni šećer. Naravno, uvijek ih možete jesti svježe. S obzirom da su veoma sočne, ubacite ih u frižider na neko vrijeme i dobićete pravo, ljetnje osvježenje.

Lubenica


Ako ste u potrazi za užinom od koje se mršavi, lubenica je pravi izbor! Veoma je zasitna i ukusna te je možete jesti i umjesto obroka. Pored toga, istraživanja pokazuju da lubenica sadrži likopen, biljno jedinjenje koje djeluje kao interna krema za sunčanje, poboljšavajući zaštitu od štetnog UV zračenja za čak 46%. Na taj način dolazi i do sprečavanja oštećenja kolagena i opuštanja kože.

Smokve


Ako bi priroda mogla da glasa za njeno najbolje voće, ona bi odabrala smokve. Evo i zašto: one sadrže vlakna, kalijum, folate i vitamine neophodne za zdravlje srca. Pored toga, veoma su zasitne i pored njih vam slatkiši neće pasti na pamet.

Dinja


Prema istraživanjima, dinja je najzasitnija vrsta povrća. Naime, samo 100 grama ove poslastice može vam pomoći da se zasitite i da ne osjećate glad sledeća dva sata. Bonus: dinja je izuzetno bogata vitaminom A, hranjivom materijom koja, prema istraživanjima, može spriječiti gomilanje plaka na zidovima arterija, smanjujući rizik od srčanih oboljenja za 33%.

Mahune


Dodajte 70 grama zelenih mahuna večernjem obroku i postaćete siti skoro duplo brže (i ostaćete siti sledeća tri sata). Za to su odgovorne omega-3 masne kiseline, magnezijum i vlakna, koje mahune sadrže u izobilju. A dodatni plus je što mahune sadrže velike količine protuupalnih enzima – jedinjenja koja mogu pomoći da se izbaci višak vode sa područja podložnih celulitu.

Zelena salata


Činjenica: jedan veliki list zelene salate sadrži samo jednu kaloriju. Isti list ne sadrži masti, natrijum ni holesterol! Želite još veći poticaj? Zelena salata je bogat izvor folne kiseline – B vitamina koji može da preokrene cervikalnu displaziju (prekancerozno oboljenje koje može napredovati do raka grlića materice). Folna kiselina se apsorbuje u grlić materice “tjerajući” abnormalne ćelije da rastu normalno ili da se eliminišu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info