Kako spriječiti urastanje dlaka

0

Urastanje dlaka i nije tako rijetka pojava, a sa ovim problemom se susreće veliki broj žena. Stanje nije nimalo prijatno i može postati veliki estetski problem, posebno u slučajevima kada se pojave ožiljci ili pigmentacija datog prodručja kože. Ozbiljnije komplikacije se uglavnom javljaju u vidu kožnih infekcija. Kako biste spriječili ovu pojavu, jednostavno se pridržavajte sledećih savjeta.

 

Piling

Što je sloj mrtvih ćelija kože deblji, to je dlakama teže da prodiru kroz kožu i rastu pravo. Piling uklanja mrtve ćelije kože pa upravo iz tog razloga dlaka ima mogućnost da raste normalno. Na tržištu možete pronaći masu raznih pilinga, ali vi ga možete napraviti i sami. Ovdje pogledajte četiri odlična recepta. Dakle, prije depilacije, bilo bi i više nego poželjno da uradite piling datog područja.

 

Ulje

Prije depiliranja, najbolje je da na područje sa kojeg se želite odstraniti dlačice nanesete maslinovo ulje. Ostavite ga desetak minuta. Ulje omekšava kožu usljed čega je sam proces depilacije mnogo lakši. Ako koristite britvice, one će lagano kliziti preko kože sprečavajući čupanje dlaka.

 

Spriječite infekciju

Urasle dlake postaju crvene i upaljene usljed bakterijske infekcije koja se dešava ispod kože. Upravo zbog toga je važno da nakon depilacije nanosite losion ili ulje sa antibakterijskim svojstvima, kao što su ulje čajevca ili lavande. Nemojte koristiti alkohol ili proizvode na bazi alkohola, jer će oni isušiti, iritirati i “zapaliti” kožu, što može pogoršati situaciju. Ovdje pogledajte još 18 odličnih načina da upotrijebite ulje čajevca.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info