Glavne karakteristike zdrave veze

0

Ako niste imali prilike da vidite kako funkcioniše zdrava veza, proučavanje njenih glavnih karakteristika vam može dati mnogo bolje šanse da se i vi nađete u takvoj vezi. Postoji mnogo različitih vrsta veze koje mogu funkcionisati sasvim dobro, ali je činjenica da uspješne veze imaju nekoliko zajedničkih stvari. Evo o čemu se radi.

 

Poštovanje je jedna od najvažnijih karakteristika zdravog odnosa, bilo da je u pitanju prijateljstvo, ljubavna veza ili brak. Partner koji vas poštuje spreman je da vas sluša na neosuđivački način te da uzima u obzir i vaše interese prilikom donošenja bilo kakvih zajedničkih odluka. Partner koji vas ne poštuje na način da vam upućuje omalovažavajuće komentare, koji vas kritikuje pred drugima ili koji ne poštuje vaša osjećanja ne može se nazvati partnerom. On je vaš mučitelj kojeg se trebate riješiti što prije!

 

Odmah nakon poštovanja dolazi podrška, kao kritična karakteristika zdrave veze. Vi i vaš partner treba da se međusobno ohrabrujete u postizanju važnih životnih ciljeva i snova te biste trebali jedno drugom dati dovoljno slobode da to i postignete. Kada vremena postanu teška, vi podržavate i tješite jedno drugo i tu nema naznaka spuštanju i omalovažavanju. Međutim, to ne znači da možete očekivati podršku za sve što radite. Ako vam partner “zvoca” da se bolje hranite, da prestanete pušiti ili da dolazite s posla u normalno vrijeme, to je samo zbog toga što vam on želi dobro. Nemojte to shvatati kao atak na svoju ličnost.

 

U zdravoj, jakoj vezi, nijedno od vas ne bi smjelo postati sumnjičavo ili ljubomorno bez jasnog razloga. Ako imate osjećaj da ne možete vjerovati svojoj značajnoj polovini, vaša veza će brzo krenuti nizbrdo. Ipak, osjećaj povjerenja se ne razvija preko noći. On nastaje kada partneri održavaju svoja obećanja i kada se dosljedno pridržavaju implicitnih pravila veze (nema laganja, nema varanja i slično) tokom vremena.

 

Pregovaranje je jedna stvar, a prijetnje, “nabijanje” osjećaja krivice i laži, s ciljem manipulisanja partnera da nešto uradi, sasvim je druga stvar. Niko ne bi smio sebi dopusiti da bude maltretiran na ovakav način. Ako vaš partner prijeti da će vas ostaviti, uskraćuje fizičku naklonost ili vas na neki drugi način “kažnjava” kada se ne složite oko nečega, bilo bi mudro da se zapitate šta tražite u takvoj vezi.

 

Postoje desetine karakteristika zdrave veze, ali gore pomenute su neke od najvažnijih. Zapamtite, ipak, da je to dvosmjerna ulica. Možda radite sve “kako treba”, ali ako vas partner ne poštuje, ako vam ne pruža podršku kada vam je to potrebno ili ako pokušava da manipuliše, ne možete reći da ste u zdravoj vezi. Uostalom, ko uopšte želi da bude sa takvim muškarcem?

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info