Navike koje vašu kosu čine zdravom

0

Priča i maštanje o dugoj i sjajnoj kosi vjerovatno je počela još u našem ranom djetinjstvu, kada smo čitali bajku o Zlatokosoj djevojci i njenoj divnoj kosi. Iako sigurno ne možete imati tako dugu kosu (sjećate se bajke, zar ne?) činjenica je da možete imati zdravu, sjajnu i lijepu kosu, ukoliko znate faktore koji utiču na gubitak njenog sjaja i ako usvojite sledeće navike.

 

Zbog čega kosa gubi sjaj?

Neke žene krive hormone, gene ili stres zbog izgleda njihove kose. To je, u najčešćim slučajevima, suha kosa koja nema sjaja. Međutim, u pitanju su sledeći faktori koji utiču na izgled kose:

  • Kada prečesto perete kosu i nanosite više šampona nego što je potrebno, to vašoj kosi nanosi više štete nego koristi. Šamponiranje više od dva do tri puta sedmično upija vlažnost iz vaše kose koja je neophodna za formiranje sjaja.
  • Korištenje nezdravih farbi može vašoj kosi dati nezdrav izgled. Štaviše, kosa može postati krta i beživotna. Farbe koje sadrže amonijak i PPD (p-fenilendiamin) manipulišu prirodnu strukturu kose pa je najmudrije da koristite farbe bez amonijaka i koje sadrže manje količine PPD-a.
  • Istraživanja pokazuju da prevelika izloženost sunčevoj svjetlosti razlaže proteine u kosi i izaziva promjenu boje kose.
  • Veliki borj žena danas koristi oštre preparate za kosu, kao što su lak, gel i vosak. Ovi proizvodi se mogu nakupiti na kosi što kosu čini krtom. Najčešće je najbolji lijek za takvo stanje skupi tretman detoksikacije kose.
  • Feniranje kose može biti pogubno za njen izgled, posebno ako kosu fenirate nakon svakog pranja. Ako svaki put nakon pranja kosu sušite fenom, vaša kosa postaje lomljiva i gubi svoj prirodni sjaj na duge straze.
  • Perut i suho vlasište takođe utiču na gubitak sjaja vaše kose. Perut nastaje usljed nepravilne ishrane i nedostatka sna, a suho vlasište uglavnom zbog nepravilne ishrane.

 

Zdrave navike za zdravu kosu

Briga o kosi nije previše komplikovana i nije vam potreban nikakav priručnik da biste usvojili navike koje vam mogu pomoći da imate zdravu, jaku i sjajnu kosu. Potrudite se da uvedete sledeće navike u svoj stil života:

 

Svakodnevno češljanje

Ova navika može zvučati previše jednostavno, ali postoje i žene koje kosu češljaju samo s vremena na vrijeme. Pravilno češljanje kose, od korijena ka vrhovima, pomaže u “raspodjeli” prirodnih ulja na vlasištu, usljed čega vaša kosa postaje sjajnija i zdravija.

 

Održavanje vlažnosti kose

Na vašoj kosi postoje milioni sićušnih ljuspica koje, zapravo, prekrivaju kosu, i kada se osuše one se podižu usljed čega vaša kosa izgleda kao da je oštra i naelektrisana. Da biste spriječili takvu situaciju, potrebno je da koristite kvalitetan regenerator, kako bi vaša kosa zadržala prirodnu vlažnost. Takođe, preporučuje se i da svakodnevno pijete dosta vode kako bi i vlasište bilo hidratizirano.

 

Ishrana

Ako mislite da ono što jedete na utiče na zdravlje i izgled vaše kose, onda se grdno varate! Nedostatak hranjivih materija u svakodnevnoj ishrani jedan je od razloga zbog kojih kosa izgleda beživotno. Izuzetno je važno da konzumirate namirnice bogate proteinima (uključujući jaja, sir i druge mliječne proizvode) i povećate unos željeza, omega-3 masnih kiselina i slilicijuma koji obezbjeđuju dodatnu jačinu korijena kose i sprečavaju opadanje.

 

Redovno skraćivanje kose

Vrhovi su često najsuvlji i najstariji dijelovi kose. Potrebno je da kosu skraćujete jedan do dva centimetra svaka dva do tri mjeseca, inače će vrhovi postati toliko suhi da im ni svakodnevna hidratacija neće biti od pomoći. Na ovaj način vašoj kosi dajete zdrav izgled te ona postaje sjajna i na vrhovima.

 

Korištenje ulja

Dobro vam je poznato kako se osjećate opušteno nakon masaže pa zašto onda ne masirati i kosu nekim od hranjivih ulja? Masaža kose uljima “odčepljuje” folikule, uklanja čvrste fragmente na vlasištu i hidratizira kosu. Najbolje je da kosu masirate uljem sat ili dva prije pranja.

 

Njega vlasišta

Vaše vlasište vam zapravo može dati nagovještaj kako da se pobrinete za izgled kose. Ako je vlasište suho to automatski znači i da je kosa suha te da je podložna pucanju. S druge strane, ako je vlasište masno i kosa će vam biti masna do podneva, bez obzira da li ste je ujutro oprali. Preporučljivo je da odaberete šampon koji odgovara stanju vašeg vlasišta i da odaberete regenerator za vrhove, bez obzira da li su oni suhi, kovrdžavi, oštećeni ili ofarbani.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info