Kako da spriječite žutilo zuba

0

Zubi i nisu potpuno bijeli – njihova prirodna boja je, zapravo, svijetlo žuta. Međutim, kako starimo, naši zubi imaju tendenciju da postaju tamniji. Tokom vremena, caklina se troši i puca čime dolazi do izlaganja dentina, manje guste unutrašnjosti zuba koja apsorbuje hranu i boju. Pored toga, vremenom dolazi i do nakupljanja naslaga na i između zuba.

Određene vrste hrane i pića, uključujući kafu, čaj, gazirana i kisela pića, duvanski dim kao i određene vrste lijekova utiču na stvaranje mrlja na zubima. Većina tih uobičajenih mrlja se može ukloniti, a da biste to postigle, ne morate svaki put ići kod zubara.

Koristite slamku


Da biste spriječile nastanak mrlja na zubima, nakon njihovog izbjeljivanja, pića kao što su kafa, čaj i sokovi pijte na slamku kako biste smanjile njihov kontakt sa površinom zuba. To značajno može ograničiti izloženost zuba i pomoći vam da zubi duže ostanu bijeli.

Jedite jabuke


Hrskave namirnice, uključujući jabuke, celer i mrkvu ponašaju se kao male četkice za zube kada ih žvaćete, a tokom vremena vam mogu pomoći da se riješite i “najtvrdoglavijih” mrlja na zubima. Efekat čišćenja će biti vidljiv, a posebno ako često pijete kafu, a ranije niste imale naviku da jedete jabuke.

Blago kisela priroda jabuka, u kombinaciji sa njihovom strukturom bogatom vlaknima, čini ih idealnom namirnicom za čišćenje i izbjeljivanje zuba.

Soda bikarbona


Pranje zuba pastom od sode bikarbone i vode, nekoliko puta mjesečno, otklanja površinske mrlje i izbjeljuje zube za jednu do dvije nijanse. Pomenuta pasta neutrališe mrlje i polira zube bez bojazni od oštećenja zubne cakline.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info