Istine i zablude o probioticima

0

Pored toga što pomažu crijevne funkcije, za probiotike se vjeruje i da održavaju cjelokupno zdravlje i jačaju imunološki sistem. Probiotici su novina za veći broj žena. Ako želite da saznate više činjenica, ali i zabluda i na koji način vam probiotici mogu pomoći, nastavite da čitate.

 

Probiotici samo probavljaju hranu

To nije tačno. Dok neki probiotički sojevi mogu pomoći u probavljanju hrane, oni mogu imati i druge, mnogobrojne pogodnosti za cjelokupno zdravlje organizma. Istraživanja su još uvijek u toku, ali dokazi pokazuju da probiotici mogu pomoći u liječenju proljeva, sindroma iritabilnog kolona (IBS) i crijevnih infekcija, kao i kožnih i autoimunih oboljenja. Pored toga, dokazano je da probiotici sprečavaju i razvoj srčanih oboljenja i nastanak prehlade i gripa.

 

Probiotici moraju preživjeti prolazak kroz želudac da bi bili efikasni

Probiotici su korisni i mogu se klasifikovati kao pravi probiotici samo kada prežive surovo, kiselo okruženje želuca, uspostavljajući zdravu ravnotežu crijevne mikroflore. Srećom, namirnice koje to i uspijevaju su kiseli krastavci i kupus, jogurt, kefir, sojino mlijeko, tamna čokolada…

 

Ako jedan probiotik ne djeluje, onda sigurno ni drugi neće djelovati

To nije tačno. Postoje hiljade probiotskih sojeva koji nisu jednaki. Iako se mnogi sojevi reklamiraju da sadrže “žive i aktivne kulture”, to ne garantuje da su oni pravi probiotici i da će imati zdravstvene koristi. Kupci bi trebali da biraju proizvode napravljene sa probiotskim sojevima dobijenih kliničkim istraživanjima.

 

Probiotike treba svakodnevno unositi

I ovo je tačno. Sluzokoža probavnog trakta se obnavlja svakih par dana pa je veoma bitno da probiotike svakodnevno unosite kako biste organizam opskrbili dobrim bakterijama neophodnim za pomenuti proces.

 

Jogurt je efikasan probiotik

Zavisi. Istorijski gledano, probiotske kulture su oduvijek bile prisutne u jogurtu, ali danas samo pojedini jogurti sadrže kulture koje zadovoljavaju pravu definiciju probiotika. Ipak, kod onih koji ih sadrže to je obično i navedeno na njihovoj ambalaži.

 

Ukoliko želite da konzumirate namirnice koje sadrže probiotike i da poboljšate cjelokupno zdravlje organizma, ovdje možete saznati i koje su to.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info