5 jednostavnih načina da povećate samopouzdanje

0

Čak i najsamopouzdanijim osobama je s vremena na vrijeme potreban mali poticaj. Bez obzira da li imate veoma nizak nivo samopouzdanja ili je samo potrebno da ga “pogurate” u pravom smjeru, pratite sledećih pet jednostavnih načina koji vam mogu pomoći da postanete žena koja poštuje, prije svega sebe, a onda i sve druge.

 

Budite objektivni

Sasvim je uobičajeno da se žene koje imaju nizak nivo samopouzdanja porede sa drugima i da druge smatraju boljima od sebe, ali zaustavite se na trenutak i gledajte sebe na način na koji gledate te osobe. Može zvučati čudno, ali stanite leđima okrenuti ogledalu dok drugo ogledalo držite ispred sebe i onda pogledajte svoj odraz. Sa ove tačke gledišta možete vidjeti sebe na način na koji vidite nepoznatu osobu što će vam pomoći da shvatite da niste gojazni/neprivlačni/loše odjeveni kao što to mislite.

 

Istaknite pet pozitivnih stvari

Ako imate nizak nivo samopouzdanja, fokusiranje na negativne osobine i atribute postaje vaša druga priroda. Žene se često fokusiraju na ono što misle da im je slabost ili na greške koje su napravile. Međutim, kada to postane skoro pa svakodnevni način razmišljanja i ponašanja, može biti dosta teško da se riješite takve navike. Ipak, svakodnevno pokušajte da “bacite na papir” ili da glasno kažete pet pozitivnih stvari o sebi. To se može činiti pomalo blesavo ili čak i neprijatno, ali vam može pomoći da gledate sebe u sasvim novom svjetlu i da razmišljate bolje o sebi.

 

Napravite pauzu od društvenih medija

Neprestano pregledavanje profila vaših prijatelja i poznanika na društvenim medijima može biti destruktivno ponašanje. Poređenje i “vaganje” je u ljudskoj prirodi, ali konstantna izloženost fotografijama i statusima koji predstavljaju “savršen život” može smanjiti nivo samopoštovanja, ako se vaš život ne može uporediti sa životima drugih. Kao u reklamama, ljudi imaju tendenciju da prikazuju samo najbolje dijelove njihovog života, ali ko kaže da oni ne gledaju vaš profil i osjećaju istu dozu ljubomore ili divljenja? Učinite sebi i svom samopouzdanju uslugu i nemojte koristiti facebook par sedmica. Istraživanja pokazuju da je to odličan način da povećanja nivoa samopouzdanja.

 

Pričajte sa sobom

Kada imate nizak nivo samopouzdanja, možda ćete primijetiti da vaša pozitivna energija prelazi na druge ljude, umjesto da bude u vašoj službi. Pokušajte da razvijete naviku razmišljanja i govorenja pozitivnih stvari samoj sebi. Prije nego što izađete iz kuće, stanite ispred ogledala i pretvarajte se da odraz koji vidite u ogledalu niste vi već vaša prijateljica. Uputite si par komplimenata o kosi, izboru odjeće ili sveukupnom izgledu, kao što biste to uradili najboljoj prijateljici.

 

Stavite sebe na prvo mjesto

Stavljanje sebe u prvi plan u odnosu na druge, s vremena na vrijeme, nije uopšte sebično; to je oslobađajuće i povećava nivo samopouzdanja. Na taj način se podsjećate da ste jednako važni kao i svi drugi. Ne kažemo da zalupite drugima vrata pred nosom, ali biranje opuštajuće kupke umjesto spremanja kuće ili naručivanje hrane umjesto cjelodnevnog kuhanja ne znači da ste egocentrični. Veoma je oslobađajuće da znate šta je dobro za vas i da imate dovoljno hrabrosti da ponekad i sebe stavite na prvo mjesto.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info