5 toksičnih sastojaka koje trebate izbaciti iz ishrane

2

Ponekad se čini gotovo nemoguće pronaći namirnice koje ne sadrže neke toksične supstance. Ipak, dovoljno je poznavati par “najgorih” i tom proizvodu više nećete davati prednost, odnosno on više neće biti na vašoj shopping listi. U većini slučajeva, proizvodima ne možete “suditi” po njihovom spoljašnjem izgledu, osim jednog malog, ali veoma bitnog dijela – liste sastojaka.

Sljedeći put kada budete išli u kupovinu, zaustavite se prije nego određeni proizvod ubacite u korpu i pročitajte listu sastojaka. Ukoliko se među sastojcima nalazi neki od sljedećih, zaobiđite dati proizvod u širokom luku – sljedeći sastojci su dokazano opasni po zdravlje ljudi te su uzročnici mnogobrojnih oboljenja.

Sredstva za bojenje: žuta 5 i žuta 6


Ono što može zvučati kao bezazlena boja za hranu zapravo je jedan od najmoćnijih i najtoksičnijih sastojaka u prehrambenoj industriji, pored plave i crvene boje. Opasna boja se dobija od katrana, a povezuje se i sa rakom, alergijama i hiperkinetičkim poremećajem kod djece (ADHD). Veoma su zastupljene u bombonama, keksima, sladoledu, kobasicama i drugim mesnim prerađevinama.

Olestra (poznata i kao olean)


Olestra je hemikalija koja je zamjena za masti i koja proizvodima ne dodaje kalorije, masnoće i holesterol. Bila je aktivni sastojak određenih vrsta čipsa, a istraživanja provedena 2011. godine pokazala su da je čips u čijem se sastavu nalazi pomenutra hemikalija jednako štetan kao i “obični” čips. Osim toga, dokazano je da takav čips i više deblja.

Preporučujemo da izbjegavate čips, ali ako već ne možete bez njega, budite što umjereniji i birajte onaj koji u svom sastavu nema ovu hemikaliju.

Bromirano biljno ulje


Bromirano biljno ulje je aditiv koji pomaže zgušnjavanje napitaka. Možete ga pronaći u skoro svim gaziranim sokovima i sportskim napicima. Pitate se šta je ovaj sastojak? Ništa drugo do obično biljno ulje obogaćeno bromom.

Povezuje se sa neplodnošću i neurološkim poremećajima, a u većini evropskih zemalja je zabranjeno. Ipak, ukoliko već pijete gazirane sokove, obavezno provjerite da li se u njihovom sastavu nalazi ovaj opasni aditiv.

BHA i BHT


BHA (butil hidroksi anisol) i BHT (butil hidroksi toluen) su konzervansi koji se nalaze u određenim žitaricama i proizvodima napravljenih od njih (pahuljice, musli, čokoladice od žitarica i slično). Često se na listama sastojaka navode kao “prirodni konzervansi” pa vas mogu navesti da su zdravi. Međutim, istina je sasvim drugačija.

Pomenuti konzervansi povećavaju rizik od raka kod životinja, a za BHA se smatra da povećava i rizik od nastanka raka kod ljudi. I da, ukoliko neki proizvod tvrdi da ne sadrži “trans masti”, a sadrži neki od prethodna dva konzervansa, on i ipak sadrži trans masti, ali su one navedene kao “monogliceridi”. Budite izuzetno oprezni prilikom kupovine hrane i izbjegavajte pomenute sastojke što je to više moguće.

Palmino ulje


Palmino ulje je aktivan sastojak većeg broja prerađenih namirnica. Kada se tečna ulja podvrgnu procesu hidrogenizacije, ona se pretvaraju u čvrsta. Upravo tu i leži problem – procesom hidrogenizacije (izlaganja ulja veoma visokim temperaturama) dolazi do nastanka hidrogenizovanog biljnog ulja ili masti, poznatih i pod nazivom trans masti.

Dakle, samim procesom dolazi do nastanka toksičnih masti i ulja koja utiču na mnogobrojna oboljenja, a između ostalog na gojaznost, srčana oboljenja i nastanak i razvoj raka. Pitate se zašto prehrambena industrija uopšte koristi te štetne masti? Glavni i jedini razlog je što one održavaju životni vijek proizvoda, tako da proizvodi mogu godinama stajati na policama bez bojazni od kvarenja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info