Saznajte kako stres oštećuje vašu kožu

0

Bolest modernog doba, stres, uzima svoj danak kod sve većeg broja žena. Primijetili ste novu boru, pojavile su se akne i, generalno, niste zadovoljni izgledom svoje kože? Mogući krivac za takvo stanje je stres! Istraživanja pokazuju da stresne situacije mogu dovesti do mnogobrojnih kožnih problema, a evo i koji su najčešći.

 

Zdravlje kože je direktno povezano sa stresom

Najnovija istraživanja pokazuju da su stres i pojava bubuljica i akni u direktnoj vezi. Klinički dokazi kažu da je riječ o hormonima. Kada smo pod stresom, nivo glavnog hormona stresa, kortizola, se povećava. To zauzvrat “razbija” kolagen i izaziva upalne procese na koži. Kao rezultat mogu se pojaviti akne, psorijaza i rozacea. I da, bore su takođe jedan od razultata.

 

Kožna oboljenja koja stres pogoršava

Dermatolozi se svakodnevno susreću sa pacijentima koji imaju neku manifestaciju stresa vidljivu na koži. I to nije ograničeno samo na akne. Stres može da pogorša već postojeća kožna oboljenja pa čak i zarazne bolesti, kao što su herpes i druge virusne infekcije koje se manifestuju na koži. Oboljenja koja uključuju svrab, a koja se pogoršavaju pod uticajem stresa, obično su osip i razne forme ekcema.

 

Stres je povezan sa svrabom kože

Najveći broj osoba koje se susreću sa čestim svrabom kože obično se doktorima žale da su razdražljive ili pod stresom. Međutim, mehanizam putem kojeg stres izaziva svrab nije potpuno jasan. Vjeruje se da stres aktivira određene prirodne hemikalije koje se nalaze u koži i krvne sudove u koži koji mogu izazvati povećan protok krvi i crvenilo. Stres, takođe, utiče i na imunološki sistem što pojedinca može učiniti podložnijim infektivnim oboljenjima.

 

Pronađite način da stres držite pod kontrolom

Osim što stres uzima danak na vašoj koži, on ima i veoma negativan uticaj na vaš um i tijelo. Od suštinskog je značaja da pronađete najbolji način da stres držite pod kontrolom i da se nosite sa potreškoćama sa kojima se trenutno suočavate. Ako smatrate da je nivo stresa sa kojim se suočavate prevelik i da se ne možete sami s njim izboriti, popričajte sa članovima porodice ili prijateljima i, u krajnjem slučaju, potražite stručnu pomoć. U međuvremenu, ovdje pogledajte 6 navika žena koje nemaju problema sa stresom i 5 zabavnih načina da se otarasite stresa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info