10 zdravstvenih pregleda koje svaka žena treba obaviti

0

Stara izreka kaže: “Bolje spriječiti nego liječiti”! Vođene tom idejom, sve žene bi trebale obaviti određene zdravstvene preglede koji mogu pomoći da se određeni problemi (ukoliko uopšte postoje) uoče i spriječe na vrijeme.

Drage dame, evo i o kojim je pregledima riječ.

Opšti zdravstveni pregled


Jednom godišnje. Tokom ove posjete, vaš doktor bi trebao da provjeri vaš krvni pritisak i težinu te bi trebao porazgovarati sa vama o vašim zabrinutostima – mentalnim ili fizičkim. Ovaj godišnji opšti zdravstveni pregled trebao bi vam poslužiti da se uvjerite da li vodite zdrav život.

Stomatološki pregled


Odlazak na redovne preglede svakih šest mjeseci pomoći će vam u održavanju zdravlja zuba i desni. Takođe, ovaj pregled je veoma važan, jer može pomoći da se otkriju zdravstveni problemi u njihovom ranom stadiju, kao što su karijes, oboljenja desni i rak usne šupljine.

Očni pregled


Svake druge godine prije nego napunite šezdeset godina. Nakon šezdesete, očni pregled se preporučuje ženama koje ne doživljavaju nikakve specifične probleme.

Dermatološki pregled


Najčešća vrsta raka je rak kože pa je upravo zbog toga mudro da jednom godišnje idete na dermatološki pregled.

Dijabetes


Prema istraživanju američkog Udruženja dijabetičara, ako ste gojazni i imate 45 godina i više, trebalo bi da uradite testove na dijabetes tokom sledeće posjete doktoru. Ako imate normalnu tjelesnu težinu i imate preko 45 godina, pitajte doktora da li je potrebno da obavljate testove.

Mamografija


Žene starosti od četrdeset godina i više trebale bi da urade mamogram svake dvije godine. Ako imate istoriju raka dojke u vašoj porodici, doktor vam može preporučiti da pomenute testove radite i prije četrdesete godine.

Kolonoskopija


Kada je u pitanju kolonoskopija, metoda pregleda debelog crijeva, potrebno je da se posavjetujete sa doktorom kada je potrebno i koliko često obavljati testove na rak debelog crijeva.

Holesterol


I žene i muškarci, nakon dvadesete godine života, trebali bi svakih pet godina ići na pregled kako bi se utvrdio nivo ukupnog, lošeg i dobrog holesterola i triglicerida.

Mjerenje koštane gustine


Žene starije od 65 godina trebalo bi da se testiraju na koštanu gustinu. Ukoliko imate rizik od razvoja i nastanka osteoporoze, najbolje je da se posavjetujete sa doktorom.

Ginekološki pregled


Prvi ginekološki pregled je potrebno obaviti već sa šesnaest godina. Pregled je veoma bitan, jer se mogu ustanoviti razne anomalije (ukoliko ih ima). Najčešći rizik kojem podliježete, ako ne idete redovno na ove preglede, jeste da možda imate rak grlića materice, a da to i ne znate. Pregled na rak grlića materice se djevojkama starijim od dvadeset i jedne godine preporučuje svake dvije godine.

Ukoliko imate trideset godina i više i imali ste tri normalna papa-testa zadnja tri puta, postoji vjerovatnoća da ćete isti test raditi svake tri godine. Bez obzira na pomenute testove, idealno bi bilo da na ginekološki pregled idete svakih šest mjeseci.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info