Kako da smanjite uticaj štetnog zračenja telefona

0

Prošle godine, Svjetska zdravstvena organizacija navela je zračenje mobilnih telefona kao jedan od mogućih kancerogena, stavljajući ga u klasu sa DDT-om (dihlor-difenil-trihloretan), olovom i izduvnim gasovima u smislu potencijalnih izazivača raka. S obzirom da je ova tehnologija još uvijek relativno nova i da su raku potrebne dekade da se razvije, naučnici nisu bili u stanju da definitivno dokažu ili opovrgnu da mobilni telefoni ili drugi bežični uređaji izazivaju rak.

Najnoviji dokazi koji ukazuju da ćete možda željeti da preduzmete mjere predstrožnosti kako biste sebe i svoju porodicu zaštitili od zračenja mobilnog telefona? Novo istraživanje koje je proveo američki Univerzitet Yale pokazalo je da prenatalna izloženost zračenju mobilnih telefona povećava rizik od razvijanja simptoma ADHD-a (hiperkinetički poremećaj) kod djece.

Istraživanje provedeno 2010. godine pokazuje da su djeca rođena sredinom i krajem devedesetih godina prošlog vijeka, u ranim danima upotrebe mobilnih telefona, bila podložnija doživljavanju bihejvioralnih problema do sedme godine života, ako su njihove majke redovno koristile mobilni telefon tokom i nakon trudnoće.

Još jedno nedavno istraživanje dokazalo je da dječiji organizam apsorbuje zračenje deset puta više nego organizam odrasle osobe, što je još jedan razlog da se ograniči izloženost mobilnim telefonima.

Pored povećanog rizika od problema u ponašanju, zračenje mobilnih telefona se povezuje i sa zujanjem u ušima, gubitkom koštane mase, problemima sa koncentracijom i, ponekad, sa osipom. Ipak, dobra vijest je da ne morate u potpunosti da izbjegavate upotrebu mobilnog telefona ili nekog drugog bežičnog uređaja – pridržavajte se sledećih savjeta kako biste drastično smanjili količinu zračenja koje organizam apsorbuje.

 

Stavite telefon u bezbijedni režim rada

Ako telefon korisite za određene “zadatke”, možda vam uopšte neće trebati bežični predajnici, tj. možda uopšte ni nemate potrebu da se povezujete na internet bežičnim putem. U tim slučajevima je mudro da telefon držite na režimu rada u avionu (airplane mode), koliko god je to moguće (to se posebno odnosi na djecu, ukoliko koriste mobilni telefon ili neki drugi bežični uređaj). Isključivanje bežičnih (Wi-Fi) i 3G predajnika smanjuje izlaganje zračenju, ali i dalje omogućava pristup muzici, filmovima, igricama i aplikacijama.

 

Ne spavajte sa telefonom

Pobrinite se da članovi porodice, a posebno djeca, tokom noći isključe uređaje koji emituju zračenje te im ne dozvoljavajte da spavaju sa uređajima tik do njih, bilo da je to moblini telefon ili neki drugi bežični uređaj. Koristite stari dobri budilnik umjesto budilnika na mobilnom telefonu (budilnik bez bojazni možete staviti blizu kreveta).

 

Koristite pong futrolu

Ako ste vlasnik novijeg modela iPhone ili Android telefona, najbolje je da koristite pong futrolu. Futrolu su razvili naučnici sa vrhunskih američkih univerziteta (Princeton, Harvard i UCLA), a laboratorijski testovi su pokazali da ona smanjuje zračenje do 95%.

Na Amazonu možete odmah kupiti Pong futrolu za iPhone ili Pong futrolu za Samsung Galaxy.

 

Napravite više prostora

Koristite slušalice ili zvučnike umjesto naslanjanja moblilnog telefona na uho te neka vam slanje sms-ova bude prioritet umjesto pričanja (kad god je to moguće). Na taj način ćete stvoriti više prostora između mobilnog telefona i vašeg tijela. Naravno, nikada ne pišite sms-ove prilikom vožnje. Ukoliko koristite tablet računare za gledanje filmova, uvijek ih držite na postolju umjesto na krilu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info