Kako da se ponovo zbližite sa partnerom

0

Da li ste se udaljili jedno od drugog? Iako udaljavanje može biti znak da se zabrinete, ono i ne znači da je vašoj vezi kraj. Problem, kao i svaki drugi, treba rješavati korak po korak i po određenim pravilima. Kad smo već kod pravila, pogledajte sledećih devet koji vam mogu pomoći da se ponovo zbližite sa partnerom.

 

Poštujte razlike

Kada je stres na vrhuncu, vaš partner može da žudi za emocionalnim i fizičkim prostorom. On može “upravljati” svojom tjeskobom intenziviranjem radova vezanih za neke projekte ili povlačenjem u svijet tehnologije ili sporta. Vaš način upravljanja stesnim situacijama, s druge strane, može biti potreba da više vremena provodite skupa. Njegov način nije nužno bolji ili gori od vašeg – jednostavno je različit.

Iako je idealno da uspostavite ravnotežu između razdvojenosti i zajedništva koja oboma odgovara, svi imamo različite potrebe za prostorom i bliskošću u različito vrijeme. Veza i brak zahtijevaju duboko poštovanje različitosti.

 

Ne shvatajte to lično

Možda ste u vezi sa muškarcem koji ne osjeća potrebu da u tančine opisuje svaku žurku na kojoj ste bili ili da detaljiše o simptomima njegovog stomačnog gripa. Ako ne shvate lično potrebu vašeg partnera za privatnošću i vremenu provedenom u društvu drugih, bićete u stanju da neprimjetno izgradite još veću povezanost između vas dvoje, umjesto da to ljutito ili nervozno zahtijevate.

 

Želja za potjerom

Kada ste uznemireni zbog toga što partner nije uz vas, možete osjetiti potrebu da ga “proganjate”, što samo pogoršava problem. Ako proganjate partnera koji po prirodi voli svoju slobodu, samo će se još više udaljiti od vas. Smatrajte to zakonom fizike – kada ste jedno ili drugo pod stresom, ne navaljujte.

 

Smanjite intenzitet

Jednom kada više ne osjećate potrebu za proganjanjem ujedno može doći i do smanjenja vašeg nivoa intenziteta, koji obično uključuje glasan i brz način govora, prekidanje, previše pričanja ili pružanje pomoći i davanje savjeta koji nisu traženi. Nije da nešto nije u redu sa vama ili vašom ličnosti. Radi se o tome da partneri koji poštuju međusobnu slobodu po prirodi nisu zainteresovani za burne rasprave.

 

Dajte mu prostora

Ako imate naviku da usisavate kuću ili dajete savjete kada on sprema večeru, peglate veš ili perete suđe, otiđite u drugu prostoriju iz koje ne možete vidjeti šta on radi. Nemojte ga zvati ni slati sms-ove ukoliko vam baš nije potreban. Određeni  muškarci se osjećaju najslobodnije kada ih partnerke ne kritikuju ili pokušavaju da “usmjere” u nekom drugom pravcu.

 

Slijedite svoje, a ne ciljeve vašeg partnera

Prebacite fokus sa partnera u smjeru svog vlastitog života. Koje talente ili hobije želite da razvijete i upražnjavate? Koji su vaši poslovni ciljevi? Da li želite da upoznate nove prijatelje ili da više vremena provodite sa starima? Da li se zdravo hranite, vježbate i vodite li dovoljno računa o svom izgledu? Kakav životni prostor želite da stvorite? Da, to su samo neka od pitanja koja možete sebi postaviti i djelovati u njihovom smjeru – siguran način da se fokusirate na sebe.

 

Istražite novu sebe

Ako znate da ćete “pritiskati” partnera na razgovor ako ostanete kod kuće, izađite van sa prijateljicom. Ako ste u bioskopu i ljuti ste što on nije tu da se držite za ruke, kada izađete van pričajte samo o filmu, nikako o svojim povrijeđenim osjećanjima. Budite kreativni u smanjenju intenziteta između vas i vašeg partnera, čak iako je to poslednja stvar koju želite da uradite.

 

Zagrijte mu srce

Prestanak “proganjanja” ne znači da treba da se distancirate ili da se hladno povučete. Učinite neke posebne stvari za koje znate da će se on osjećati cijenjeno. Pohvalite specifičnosti (“Sinoć si bio baš zabavan”) i smanjite kriticizam.

 

Prepoznajte kada je udaljenost problem

Ako ste pratili prethodna pravila tri mjeseca te udaljenost vašeg partnera i dalje predstavlja problem, nemojte držati glavu u pijesku: pričajte o svojoj zabrinutosti. Ako se ništa ne promijeni, potražite pomoć. Ako partner ne želi da vam se pridruži na savjetovanju ili terapiji, idite sami. Umjesto da se ponašate uobičajeno i reagujete na isti način, budite prvi koji će se promijeniti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info